Theater-televisie-ongekunsteld

Als de molen van het leven stil komt te staan

De uit Almere afkomstige cabaretgroep Ongeremd is volwassen geworden. In hun nieuwe en onderhand derde show Op zoek naar vorm en inhoud gaan drie jongens op zoek naar… vorm en inhoud. Maar wat houdt die inhoud eigenlijk in?

Ze waren naar eigen zeggen inspiratieloos en wisten niet helemaal goed welke richting ze nou op wilden met de toekomst. Muzikale cabaretiers en theatermakers Joey Touwslager, Bas van Klompenburg en Menno Methorst kropen in de pen om nou juist daarover te schrijven. Hun nieuwe show – die speelt in theater Corrosia te Almere – vraagt naast een relaxte lachhouding ook om concentratie. Want waar ze heen willen is in het begin volstrekt onduidelijk. Op de grond staan met krijt teksten geschreven.  Het verband tussen de woorden en de geinige, in de lucht hangende sketches die ze spelen is niet erg duidelijk. De band, bestaande uit gitarist Jonathan Arends en drummer Daan Swart, begeleidt hen de avond door. Van Klompenburg kruipt af en toe achter de grote vleugelpiano om een lied mee te spelen.

Gekzinnigheid

 De show is in vergelijking met voorgaande jaren, toen Ongeremd kleinkunsttheater en muziekprogramma’s maakte in Almere, volgroeid. Het is een behoorlijke tijd terug dat Ongeremd met een voorstelling op de planken stond. Het stuk is erg vermakelijk, maar de scènes zitten wederom in dezelfde hoek als voorgaande shows; televisieprogramma’s waarin eerder op de hak genomen personages terug komen, herkenbare pianomelodieën of bepaalde karaktertrekken die een dialoog moeten versterken. Het vernieuwende zit hem meer in de verhaallijn an sich. De tekst is scherper, het spel is strakker en de waterval aan betekenissen waarmee het publiek overladen wordt komt aan.  Er wordt ingehaakt op de constante druk van het leven en hoe dat resulteert in het soms mislopen van jezelf en je identiteit. Wie ben je nou eigenlijk en waar wil je naartoe?

“Ik weet hoe wij ons kunnen omschrijven; gekzinnig!” “Gekzinnig? Dat woord bestaat helemaal niet man!”

Zoekt en je vindt

Los van de zaaltechniek die op gebied van geluid wel wat steken laat vallen is de zoektocht naar identiteit een artistieke vijver waaruit je als theatermaker vrijuit kunt vissen om te zien wat je vangt. Het vormloze van de show geeft Ongeremd een enorme speelruimte om dan ook werkelijk alles te doen wat in hen opkomt. Dat doen ze en later maken ze het kloppend. Het enorme plezier straalt van hen af. Samen met het publiek en gevoelige meerstemmige songs hopen ze dát te vinden,  wat vorm en inhoud heeft.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.