Aardappelen-vlees-groenten-Alumna-ongekunsteld

Alumna geeft geen toegift

Afgelopen vrijdag waren we bij het re-release feestje van Alumna, voor hun debuutalbum Enter. De klanken van Diede Oosterveen en band vulde de al goed gevulde, kleine zaal van Paradiso. Oosterveen zet, gewapend met een kersvers conservatoriumdiploma, een eerste stap in een muzikale loopbaan.

Met haar dromerige klanken past het album perfect in de huidige pseudo-psychedelische, electropop die nu kennelijk indie heet. Eerst was het zachte rock, toen harde folk; nu is het electro rock. Het meest veranderlijke genre ooit gaf al leven aan gelijksoortige bands, à la  Alt-J, Braids, Damon Albarn‘s solo werk en Django Django, of als we in Nederland blijven: Phos en The Womb. Het hele zooitje is misschien het best te beschrijven als de kinderen van Radiohead en The Animal Collective.

The Radio Collective

Enter is hier geen uitzondering op. Dat maakt het geluid niet echt nieuw, maar ook niet per se minder goed. Dromers, dansers en meezingers komen allemaal aan hun trekken, en dat voor een debuutalbum.  Oosterveen heeft alles zelf geschreven en dat is te horen; het geheel loopt goed in elkaar over en bereikt een zekere harmonie. Ik zie zeker potentie in Alumna. De basis ligt er en als ze zichzelf beter weet te onderscheiden in indieland, zullen we nog meer moois van Oosterveen gaan horen.

Althans, als ze nog het podium op wil komen. De presentator (voor één optreden? Tja, het is wel Amsterdam, hè) vertelde verontschuldigend dat Alumna geen toegift zou geven. Dit vat het hele optreden van de introverte Oosterveen samen. Ze lijkt moeite te hebben met het podium. “Verlegen” zei ik. “Arrogant” zei mijn vriendin. De band moet misschien elkaar nog een beetje beter leren kennen, maar als je van dromen houdt – en wie doet dat nou niet? -, is Alumna een band om in de gaten te houden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.