Bach rocks met zijn Hohe Messe

De beginakkoorden laten je de hemel ervaren. Alsof de kerk opstijgt en op een wolk landt. De tonen vullen de hele ruimte met verlossing. Het stuk is gemaakt om de aanwezigheid van God te voelen.

Utrechts Studentenkoor

Het Utrechts Studentenkoor en Orkest voert één keer in de drie jaar het meest gecompliceerde werk van Bach (1685-1750) uit. Dit is een behoorlijke uitdaging, maar het is ook dit jaar weer goed gegaan door het organiseren van kampen en repetitieweekenden en alles erg vaak te zingen. Ze gaan met deze mis op tournee in Engeland, waar ze het nog vier keer uitvoeren. Zo zijn er straks honderd studenten die de Hohe Messe kunnen dromen.

Laatste werk van Bach

De Hohe Messe is het laatste stuk dat Bach heeft geschreven, toen het af was, ging hij dood. Hij heeft zelf nooit van zijn levenswerk kunnen genieten. Het stuk is een soort compilatie van alles wat Bach ooit heeft geschreven. Het is dan ook zeer ingewikkeld en er gebeurt erg veel tegelijk. Eigenlijk is het meer een kunstje dan kunst, maar wel een erg mooi en erg knap kunstje. Hij verstond zijn vak als de beste. Symboliek is ook niet afwezig. Achter elk deel zit een diepere betekenis, erg erg diep. In ‘Et in Unum’ wordt de verwevenheid van van de vader en de zoon uitgebeeld, gevolgd door het deel ‘Et incarnatus est’ die een drieluik van Jezus Christus omvat. Ik vind het wel creatief, je moet er maar op komen.

Meeslepend en ingewikkeld

De stukken waarbij het koor meezong waren het heftigst. Ze overdonderden qua volume en ook qua toonbeleving. Verschillende melodielijnen door elkaar, veel dissonanten en heel veel afwisseling. De solo’s, waarmee de koorstukken worden afgewisseld, zijn ook ontzettend ingewikkeld en bijna onmogelijk te zingen.  Deze muziek bestaat voor een groot gedeelte uit het laten zien wat er technisch wel niet allemaal mogelijk is. Deze mis is duidelijk niet gemaakt voor een intieme kleine bezetting waarmee men met een gebroken stem probeert de gevoelige snaar te raken. Dat betekent niet dat deze muziek niet kan ontroeren, ik kreeg af en toe wel een beetje kippenvel.

Bijzondere ervaring

Je moet zo’n mis over je heen laten komen, je er even in onderdompelen. En aan het eind je oordeel vellen. Het kan niets voor je zijn, maar het is leuk om een keer naar zo soort concert te gaan, zo’n soort muziek te horen. Een beetje proeven. Zodat je ook nog eens iets anders hoort dan ‘je bil is een krokodil’. Niet dat daar iets mis mee is.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.