batman-1966-ongekunsteld

Batman 1966

Van heroïsch fladderende held tot melige kerel in een cape. Batman heeft gedurende zijn lange bestaan vele transformaties meegemaakt. Voor iedereen die wil weten op welke manieren de stoere detective door de jaren heen is geïnterpreteerd, is het genoeg om alleen maar naar de films die over hem zijn gemaakt te kijken. Voor diegenen die wel geïnteresseerd zijn, maar geen uren film willen kijken, heb ik geprobeerd om het binnen een paar minuten tekst samen te vatten.

Te veel films

Zolang je niet precies opzoekt hoe veel films er zijn gemaakt van Batman, lijkt het soms wel of er een eindeloze reeks is. Niet alleen hebben ze allemaal rare nietszeggende subtitels, maar als je het dan simpel probeert te houden en vraagt om de gewone Batman, dan zal je te horen krijgen dat je die van 1966 of de 1989 bedoelt. Om iedereen maar uit zijn lijden te verlossen: het zijn er zeven, opgedeeld in drie of vier series, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Maar schrik niet, ook dat is bedoeld om het gemakkelijker te maken.

Batman

Na een succesvolle beginperiode voor de zwart met grijze boevenmepper, in een donkere grimmige setting, begon de invulling van het karakter al snel te verschuiven. Na de oorlog hadden mensen minder zin in dat serieuze gedoe, en om het geheel nog even een zetje te geven verscheen Fredric Werthams boek “Seduction of the Innocent”. In dit boek doet Wertham een aanval op comics, op grond van het idee dat de misdaden in comics de morele waarden van kinderen zouden verbuigen, en dat bijvoorbeeld het samenwonen van Batman en Robin aan zou zetten tot homoseksualiteit.

Hoewel er verder geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor het boek was, werd het dermate serieus genomen door het Amerikaanse publiek, dat er een nieuwe gedragscode voor de makers van comics op werd gesteld. Deze factoren zette de toenmalige tekenaars en schrijvers er toe aan om over te stappen op een vrolijkere, komischere comic met tegelijkertijd een televisieserie in dezelfde stijl.

Promotiefilm

De eerste Batman film is dan ook bedoeld als promotiefilm voor deze serie en in dezelfde vrolijke stijl. Als je een aanhanger bent van het idee dat goede comics zoals Gaimans Sandman kunst zijn, en je afvraagt waarom sommige mensen het woord comic associëren met kinderlijke, debiele en frivole onzinverhaaltjes, wordt je door deze film even op de feiten gedrukt.

Bom

Wanneer de hoofdpersonen vlak na de intro de instant costume change hendel overhalen en na de volgende wisseling van shot plotseling hun kostuums aan hebben, voel je de bui al hangen. Wanneer ze even later een bus shark repellent batspray op een rubberen haai die met moeite aan het been van Batman vast zat geklemd, verberg je je hoofd in je handen om niet verder  te hoeven kijken. Als je zo onverstandig bent dat alsnog te doen, lig je in de foetushouding in een hoekje van de kamer te huilen nadat je een minuten durende scène hebt gezien waarin Batman een bom (ja, zo’n groot zwart rond onding met een lont) in het water wil gooien, maar steeds dingen tegenkomt die dit belemmeren, van nonnen tot een zeemansfanfare tot lustig ronddobberendde eendjes.

Treinwrak

Onder geen enkele voorwaarde zou je deze film ooit nog serieus moeten kijken. Nooit. Zelfs als het een deel is van je baan of studie; gewoon weigeren. De zaak verandert echter met je insteek wanneer je kijkt. Als je in plaats van een serieuze film, al voorbereid bent op het treinwrak dat Batman (1966) is, is er een hoop hilariteit te ontlenen aan het koddige gedoe. En in alle eerlijkheid is het gewoon geweldig om het titelkarakter in deze film te vergelijken met de stoere brede Kaak van Christian Bale, die Batman speelt in de nieuwste serie (de Kaak, niet Bale).

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.