Batman-clown-ongekunsteld

Batman 1989

Na de kleurrijke excessen die de 1966-versie van Batman met zich mee bracht, bleef het een tijdje stil op het Batman-front. Totdat Warner Bros in 1985 de toen nog relatief onbekende Tim Burton aannam, om een nieuwe film over de vleermuisachtige detective te maken.

Batman

Omdat de Batman comics sinds de 1966-film weer terug naar een serieuze toon waren geschoven, verwachtten de fans een serieuze film. Dus toen Burton, die bekend stond om zijn eerdere comedies, voor de rol van Batman in plaats van een verwachte spierbonk à la Arnold Schwarzenegger de comedy-acteur Michael Keaton koos, waren ze niet blij. Om de woendende hordes fans (en woedender dan comic book fans zal je niet snel vinden!) tevreden te stellen, werd daarna ook beroeps-creep Jack Nicholson binnengehaald voor de rol van de joker.

Gelukkig voor de fans was Burton al van plan om een serieuze film neer te zetten. Het mag dan ook geen verrassing heten dat zelfs met een cast van komieken voor de serieuze rollen en een serieuze vent voor de komische rol, de film een verpletterend succes was van het soort dat vandaag de dag meteen in een trilogie wordt veranderd.

Batman Returns

Hoewel iedereen – en iedereens buurman ook – niets dan lof voor de film had, had Burton zelf gemengde gevoelens over de film. Pas nadat hij het script voor de tweede film had gezien en er enthousiast over was besloot hij dan ook om deze ook onder handen te nemen. Weer enkele honderden miljoenen dollars later kon de crew dan ook tevreden terugkijken op deze tweede film uit de reeks.

De accountants van Warner Bros echter concludeerden na vernuftig gebruik van rekenmachines dat de film minder succesvol was dan die daarvoor: hij had na aftrek van het budget immers maar 186.822.354 dollar opgebracht. Dat is natuurlijk niks, amper genoeg om een paar dozijn landhuizen van te kopen, dus je kan het ze hun ontevredenheid ook niet kwalijk nemen, nietwaar? Enfin, ze besloten Burton uit zijn directorystoeltje te hijsen en Joel Schumacher neer te zetten in de hoop dat hij een meer mainstream representatie van de gemaskerde boevenvanger neer zou zetten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.