The-Wiener-Gemüse-Orchester-ongekunsteld

Blaas maar op mijn komkommer!

De komkommer: gezegd wordt dat princeps Tiberius deze vrucht al meer dan 2000 jaar geleden door zijn slaven liet verbouwen zodat deze het hele jaar door voor handen was. Maar zou een vrucht die zelfs al meer dan 3000 jaar wordt gekweekt niet voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden? Als inspiratie voor moderne kunst? Of zelfs voor muziek? De menselijkheid dicteert meer dan eens een onvervulbare drang naar kennis en ontdekking, dus zo ver gezocht hoeft mijn beredenering niet eens te zijn. In dit artikel zal ik de invloed van dit lid van de Cucumis sativus op de muziekwereld belichten en je zult zien dat de komkommer vaker zijn entree maakt dan dat je aanvankelijk zou denken.

De Parheno-wattes?

De Parhenocarp is een bizar, maar magistraal muziekinstrument wat onder andere bestaat uit -je raad het al- komkommers! Als kunstenaar heeft Ronald van der Meijs wel meerdere in het oog springende projecten gehad. De Sound Architecture 5 en het groeiende en interactieve kunstwerk A time capsule of life bijvoorbeeld, maar geen van allen zo apart als de Parhenocarp. Een ingenieus systeem uit 2010 waarbij de groeiende komkommer een teflon vinger tegen een snaar duwt wat op zijn beurt een klank produceert uit een lange, houten klankkast. De klank muteert nagelang de tijd aangezien de komkommer groeit en dus de vinger verder over de snaar duwt. Vergelijkbaar met de werking van een elektronische hurdy-gurdy.

Wat van der Meijs hiermee representeert is de transformatie van Overstad te Alkmaar. Voorheen een agrarisch gebied maar tegenwoordig heeft de industrie het in zijn klauwen. De naam van het instrument komt voort uit het gelijknamige proces waarbij een vrucht groeit zonder enige vorm van bestuiving of bevruchting. Nieuwsgierig? Bezoek eens het centrum voor de hedendaagse kunst KunstEyssen te Alkmaar.

De heilige drie-eenheid: paprika, komkommer en wortel

Dat komkommers gebruikt kunnen worden als individueel muziekinstrument (c.q. kunstwerk) hebben we inmiddels bewezen. Maar zullen we een stapje verder gaan? I present to you: The Wiener Gemüseorchester, of te wel het Oostenrijkse Groente-orkest! Sinds 1998 treedt dit gezelschap op over de hele wereld. House, modern en zelfs jazzmuziek wordt er uit de groentes geperst maar het is de komkommerofoon die de aandacht trekt. Als onderdeel van dit orkest blaast Martina Winkler op een met power tools gepenetreerde komkommer waarbij op het uiteinde een paprika is vastgemaakt. En zoals bij blaasinstrumenten de gewoonte is, is het ook hier dat de embouchure een noodzaak is. Maar omdat je uiteraard niet gewoon riet kan gebruiken in het mondstuk, neem je gewoon een stuk wortel. Geeft ook nog eens een lekkere smaak!

Je zou nu kunnen denken dat dit een verkapte poging is geweest van een stelletje creatieve studenten die op een avondje doorhalen besloten hebben om iets totaal anders te gaan doen, maar niets is minder waar. Het orkest treed namelijk alleen op in een serieuze ambiance en op het eind van de avond gaat een gedeelte van deze muziekinstrumenten de pan in om er ook nog eens soep van te maken. Tada! De term “dinner and a show” beschikt ineens over een extra dimensie.

De muzikale komkommer is dichterbij dan je denkt

Zoals we al hebben geconstateerd maakt de komkommer op de meest ondenkbare momenten zijn intreden in de muziekwereld. Nu kun je natuurlijk denken dat dit alleen maar is geweest als onderdeel van een obscure en eigenzinnige poging van een locale kunstenaar, maar ook dan zal ook deze beredenering onjuist zijn. Denk maar eens aan de “prestigieuze” Gouden komkommer van Q-Music. Deze award wordt uitgereikt door het radiostation op basis van de keuze van de luisteraars, welk nieuwtje hét komkommer nieuwtje is van de zomer.

Denk ook eens aan de muzikale hoogstaande nummers gerelateerd aan onze groene vriend: “Een lange groene komkommer”, van Marijke Boon bijvoorbeeld. Of “Gekke boys” van De jeugd van tegenwoordig. “Cucumber castle” van The Bee Gees en DJ cucumber slice (aka Bobbito Garcia van Rock steady crew) met het nummer “Cucumber slice” maken deze lijst compleet. De komkommer is dus blijkbaar door menig artiest als inspiratiebron gebruikt. What’s next, een aardappel als gitaar? Een ui die samen met wat bananen te gebruiken is als microfoonstandaard? Als je denkt dat dit al helemaal van de zotte is, bedenk dan dat je luttele minuten geleden hetzelfde dacht over muziek maken op een komkommer…

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.