Mme-pompadour-leo-van-velzen

Casanova @ Appeltheater

Casanova is de nieuwste marathon van toneelgroep de Appel. In tegenstelling tot wat je zou verwachten gaat deze voorstelling niet alleen maar over het versieren van vrouwen. Waar Casanova dan nog meer over gaat? Oplichterspraktijken, Venetië, het Koninklijk Hof en ander hoven. 

Toneelgroep de Appel weet altijd weer te verrassen. Dat ze het theater voor elke nieuwe productie aan een grondige verbouwing onderwerpen was me al bekend. Ik wist dat er dit keer een zwembad zou worden gemaakt. Ondanks deze voorkennis was ik diep onder de indruk van het theater. Het regent binnen en een groot deel van de voorstelling speelt zich af op het water, verwijzend naar Casanova’s verlangen om terug te keren naar Venetië. Vlotjes drijven af en aan.

Het levensverhaal van Casanova wordt verteld door zijn knecht Leduc (Bob Schwarze) en vertolkt door Aus Greidanus jr. Casanova’s personage is uitgediept zover mogelijk, maar zijn leven lijkt een oppervlakkige aaneenschakeling van situaties. Leduc vertelt over zijn oplichterspraktijken (daar kom je in het hedendaagse leven niet meer mee weg) en introduceert vervolgens Casanova als verleider zoals wij hem kennen. Zo langzamerhand raakt aan de verschillende hoven de maat vol en Casanova moet meerdere malen halsoverkop vertrekken. Uiteindelijk is hij een oude man wiens verleidingstrucs bij niemand het hart nog sneller doen kloppen. Het hoogtepunt is voorbij.

De soms potsierlijke kostuums, gigantische pruiken, het stukje opera, gewiekste trucs, de bootjes en de circusact maken dit een waar spektakel. Niet twijfelen, gewoon gaan!

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.