Komkommerpads-koptelefoon-ongekunsteld

Cynische muziek zonder cynisme

Komkommertijd: als de hele wereld stilstaat en er echt niets groots gebeurt, is het tijd om aandacht te vestigen op de kleintjes. Tijd om eindelijk eens dat nieuwe bandje te checken. Singer-songwriter  Saskia Schalekamp schrijft oer-Nederlandse pop, dus als je op je vakantie Nederland of de herfst en de winter nog mist, wordt haar nieuwe EP jouw zomerhit. Als je iets gezelligs of vrolijks zoekt, hoef je hier in elk geval geen aandacht aan te besteden.Het liefst treedt ze op of aan het water op, maar ook met cafés in de stad lijkt ze zo af en toe wel genoegen te nemen. Daar doet haar muziekstijl mij ook aan denken: kleine cafeetjes met een cynische, humoristische dame achter een piano. Maar zo humoristisch is Saskia’s muziek niet.

Het is wel romantisch, dromerig en fantasierijk. ‘Samen dansen op de beat’ is rustig, bijna melancholiek, maar de tekst werkt dit beeld niet verder uit. Dit creëert een bizarre oneenheid, want een eenheid is het niet te noemen, hoewel het toch is samengevoegd. Dit contrast maakt het ergens ook wel grappig.

Het verveeld klinkende ‘Dabadibada’ is voor mij erg herkenbaar. Eigenlijk vertelt het gewoon het verhaal van een fietstocht. Als je jarenlang dezelfde lange fietstocht nar school fietst, bedenk je op een gegeven moment dingen om jezelf bezig te houden. Gedachten gaan door je hoofd, vaker niet samenhangend dan wel. Een groot deel van het nummer is dan ook net zo opgebouwd als ‘het zeer beschaafde lied’, waarin het laatste woord van de zin overgaat in het eerste woord van de volgende zin.

Van ‘Wanneer’ kan ik niet erg blij worden. Het is deprimerend en eigenlijk ook best saai. Hetzelfde geldt voor ‘Buiten kraakt het ijs’, hoewel de tekst hiervan een stuk vrolijker en creatiever is. Het speelt met de grens tussen werkelijkheid en fantasie, maar zij doet dat dan weer zo expliciet, dat er weinig aan de fantasie overgelaten wordt.

De stem van Saskia is niet uitzonderlijk, de piano is geen vernieuwende compagnon van singer-songwriters en de combinatie is ook al niet veel meer dan het gemiddelde van beide zaken. Haar stem bevat een soort droge humor die het goed zou doen met cabaret. Cynischere (of meer herkenbare) teksten zouden het geheel prachtig redden, want Saskia lijkt een goed gevoel voor humor te hebben.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.