Drieluik-zigeuners-ongekunsteld

De keizers van de zigeunermuziek

Dat Janove Ottesen, de zanger van Kaizers Orchestra, in het Noors zingt is geen belemmering voor het feestje in het Utrechtse Tivoli. Meezingen doet iedereen uit volle borst en iedereen begrijpt wat ze bedoelen. Daarnaast zijn er ook nog veel mensen bij het concert die het echt verstaan omdat ze uit Noorwegen komen. Ik wist niet eens dat er zoveel Noren in Nederland rondliepen.

Charisma

Kaizers Orchestra bestaat uit zes mannen die allemaal charisma hebben. De zanger is echt een seksbom à la Ricky Martin en de toetsenist kan zo zijn eigen komedieshow beginnen. Ze waren helemaal loesoe en dit sloeg over op het publiek. Ze zijn nu voornamelijk in hun eigen Noorwegen aan het toeren met hun nieuwe album Vare Demone. Deze show was de enige in Nederland. Wat misschien ook wel gelijk hun geheime ingrediënt is: kwaliteit voor kwantiteit.

Ervaring

De show was dan ook magisch. Het decor bestond uit een straat met straatlantaarns en een maan die werd verlicht. Dit ondersteunde goed het melancholische randje van de Kaizermuziek. Ze waren theatraal in hun optreden, wat goed bij hun thematische muziek past. Met hun liedjes vertellen ze verhalen over Rusland in tijden van de communistische onderdrukking. Dit onderwerp zorgt voor diepgang in hun repertoire en show. Het was dan ook meer dan enkel een leuk feestje, het was beleving.

Kunst

De band is opgericht in 2000 en zij wonnen al snel een Noorse bandcontest. In het begin waren ze nog iets meer op de hoempa-hoempa gericht, nu neigen ze juist iets meer naar de melancholische kant van de zigeunermuziek. Muzikaal stellen ze echt iets voor, ze gebruiken modulaties, aparte toonsoorten en dat alles zonder de spontaniteit van de muziek weg te halen. Ze verheffen zichzelf tot kunst, door visie te hebben in hun muziek en te spelen met beeldvorming in alle aspecten. Ik heb nu nog meer bewondering voor ze dan vóór het concert, ze zijn meer dan een band met leuke liedjes. Ze zijn theater, ze zijn feest, ze zijn verlangen en hot. Ik zeg: perfect concept, niets meer aan doen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.