Jaap-Boots-tour-ongekunsteld

De muzikale dromen van Jaap Boots

Ooit was hij muziekjournalist en radio-DJ bij de VPRO, maar nu heeft Jaap Boots zijn eigen theatervoorstelling Donderweg, vernoemd naar Bruce Springsteen’s hit Thunderroad. Hij heeft genoeg meegemaakt om zijn ervaringen te delen met het publiek en doet dit met een hoop energie en enthousiasme. Hij trekt het land door met enkel zijn platenspeler, zijn gitaar, een hele mysterieuze koffer en bovenal zijn prachtige verhalen.

In tegenstelling tot de muzikanten waarover Boots vertelt, is hij bereikbaar voor het publiek. Hij gaat met ze in gesprek en luistert naar hun ervaringen. Bij binnenkomst ondervraagt hij bijna iedereen over zijn of haar eerste singeltje. Aangezien mijn eerste eigen muziek waarschijnlijk een cd van Bert en Ernie of K3 was, begon ik me zorgen te maken over een generatiekloof. Dat bleek nergens voor nodig: aan het eind van de voorstelling werd duidelijk dat de kracht van muziek iedereen kan bereiken. De meeste artiesten waar Boots over praat (zoals Springsteen en Tom Waits) zijn bovendien nog steeds populair. Anderen zijn eigenlijk uit de tijd maar raken bij het oudere publiek nog een nostalgische snaar. Voor jongeren kan het een unieke kennismaking zijn met juweeltjes die niet meer op de radio te horen zijn, zoals Henry Rollins.

De magie van Boots

Van Peter Pan Speedrock tot Willy DeVille, over elke artiest heeft Boots een fantastische anekdote waarvan je niet zeker weet of je het wel helemaal moet geloven. De twinkeling in de ogen van Boots zorgt er in ieder geval voor dat je ze graag wilt geloven. Verder vertelt hij over zijn jeugdherinneringen en iconische momenten, van die magische momenten waarop je je nieuwe favoriete artiest voor de eerste keer hoort. Dit brengt voor iedereen ontroerende herinneringen naar boven. Boots snapt dat, hij begrijpt dat muziek iets is voor iedereen, iets dat je deelt. Hij gaat dus niet op het podium staan, maar hij staat op gelijke hoogte, komt dichtbij en maakt amicaal contact met zijn publiek. Je vertrouwt Boots vanzelf.

Kinderdroom

Hij draait veel mooie platen en speelt zelf ook nummers. Sommige zijn covers van zijn helden, andere zijn zelfgeschreven nummers geïnspireerd op de muziek van bekende muzikanten. Hij heeft een warme stem, zowel zijn zang als zijn spraak is fijn om naar te luisteren. Zo krijgt Boots veel voor elkaar. Hij steekt je aan en zorgt ervoor dat je direct weer zin krijgt om je oude muziek uit de kast te halen. Ook maakt hij je een beetje jaloers: het is bijna niet voor te stellen dat iemand die zo down-to-earth is, zulke grote artiesten heeft ontmoet en daar zulke geweldige ervaringen aan over heeft gehouden. Oog in oog staan met je muzikale held en dingen over hem ontdekken die niemand anders weet, dat is toch ieders kinderdroom? Donderweg neemt je even mee in deze droom en wanneer je weer wakker wordt, ga je zingend naar huis.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.