ellabandita-elte-musters-ongekunsteld

Dolen door woede en vrijheid

‘Something’s stirring underneath the industrial fumes of Rotterdam. Amidst the rancid rats, malodorant traffic and greasy trays of manufactured meat, vast masses of unobtained, raw energy flows about freely.’ Zo omschrijft de band Dool zijn oorsprong. Duistere energie wordt omgezet in doom-achtige hypnotiserende klanken, waarmee Dool een grimmige sprookjeswereld creëert. Maar zo eenvoudig is het ontstaan van Dool niet uit te leggen.

Woede

Dool is gevormd rondom Ryanne van Dorst, zangeres en gitariste, die in bandjes als Bad Candy en The Riplets harde pop en punk maakte om overal tegenaan te trappen. Ze schreeuwde dat ze boos was en trok zich niets aan van hoe een vrouw eruit hoorde te zien of zich hoorde te gedragen. Uiteindelijk ging ze solo, onder de naam Elle Bandita. Na haar eerste album, Love Juice, bouwde ze een band rondom haar solo-act, waarmee ze twee albums uitbracht: Queen of Fools en Elle Bandita. 

Van Dorst werd een bekende Nederlander, maar niet in het bijzonder vanwege haar muziek. Ze deed mee aan programma’s als Op zoek naar God, Jouw Vrouw, Mijn Vrouw en Expeditie Robinson. Ook haar relatie met Christina Curry bracht haar veel media-aandacht. Haar platte Rotterdamse humor en brutale karakter maakten haar geliefd onder tv-kijkers.

Het keerpunt

Op 30 oktober 2015 verschijnt er plotseling een bericht op de Facebook-pagina van Elle Bandita. Van Dorst schrijft over het keerpunt in haar muzikale leven. Ze vertelt hoe haar alter-ego ontstond vanuit tienerfrustratie en onvrede met de wereld en hoe ze uiteindelijk haar inspiratie verloor. Ze was niet meer gericht op de muziek maar ze was, in haar eigen woorden, ‘reten aan het likken om hogerop te komen’. Er zit vijf jaar tussen haar laatste twee albums, die ze nodig had om zichzelf terug te vinden en de draad weer op te pakken. Volgens Van Dorst is haar blik niet langer naar buiten gericht, maar naar binnen. Met deze verandering is ook het karakter van de muziek en haar houding tot de bandleden veranderd. Ze is niet meer een solo-act met een band, maar maakt deel uit van die band. De naam Elle Bandita, die ‘Zij, de band’ betekent, past niet meer. Vanaf nu is ze deel van Dool.

Nu begrijp ik wel dat het logisch is om van naam te veranderen nu de verhoudingen binnen de band zo zijn veranderd, maar er zitten ook nadelen aan. De naam Elle Bandita herkennen de meeste Nederlanders en deze bekendheid kan ze niet meer gebruiken als ze onder een nieuwe naam muziek gaat maken. Volgens Van Dorst was dit nu juist één van de redenen om van naam te veranderen. Wat zij doet in tv-programma’s heeft niets te maken met haar muziek. De doelgroep van Dool is niet de gemiddelde Expeditie Robinson-kijker. Wat heb je aan een publiek dat alleen maar afkomt op je reputatie en helemaal niet op je muziek zit te wachten?

Van Dorst is verbitterd door haar bekendheid. Ze was altijd al lesbienne en kleedde en gedroeg zich altijd al, naar de culturele maatstaven, als een man. Mensen vonden het vroeger maar raar; ze werd door de samenleving uitgekotst. Nu wordt ze op televisie juist geprezen om haar ‘echtheid’ en directheid. Het is veel gemakkelijker een BN’er te accepteren zoals hij is dan iemand in je persoonlijke omgeving die ‘alternatief’ is, zeker als je niet weet hoe de rest van Nederland die persoon zou beoordelen. Afwijken van de norm mag, maar doe het op tv. Nu weet iedereen: Ryanne van Dorst scheert haar oksels niet en dat is cool en rebels. De eerste de beste vrouw die op straat rondloopt met okselhaar is nog gewoon vies.

vrijheid

Al is Van Dorst nog steeds volledig zichzelf, ze geeft aan dat ze wel veranderd is: ‘Ik wil niet meer al het leed van de wereld op mijn schouders dragen. Seksisme, feminisme, racisme, homofobie, milieu, dierenleed: ik maakte me er altijd druk om. Mijn vorige plaat staat er nog bol van. Maar ik heb het allemaal laten gaan, ik werd er niet gelukkig van.’ Ook muzikaal laat Van Dorst de controle los. In haar verhaal op Facebook, maar ook in interviews, laat ze weten dat ze minder dominant probeert te zijn. Haar bazigheid leidde in het verleden weleens tot problemen. Door haar eigen visie even aan de kant te zetten krijgen de andere bandleden eindelijk de kans om zichzelf te laten zien.

Volgens mij is dit nou precies wat Dool van Elle Bandita onderscheidt: het loslaten. Van Dorst probeerde altijd haar image te controleren en wilde dat mensen haar leuk vonden, hoe anders ze ook was, maar ze weet nu dat ze hier weinig mee bereikt heeft. Mensen die je leuk vinden omdat je op tv bent geweest, daar heb je niets aan. Het loslaten van de controle over de bandleden levert goede muziek op. De nare wereld waar Van Dorst haar hele leven al tegen vocht, laat ze los in Dool. Het nummer ‘Oweynagat’ gaat over de gelijknamige Ierse grot, ook wel ‘cave of the cats’ genoemd, waarin allerlei mythische dieren zouden wonen. Dool maakt zich niet druk om de problemen van onze wereld, maar droomt over een andere.

dolend door het leven

Dool gaat over deze andere wereld, die ontstaan is uit ‘the emptiness which arose from the omnipresence of materialism and technology’. Dool heeft genoeg van de stad en duikt de natuur in, met hun muziek die is geschapen uit de rotzooi die de mens heeft voortgebracht.De beklemming en het onheilspellende van de muziek lijken ons te wijzen op onze eigen beperkte, pessimistische kijk op de wereld. De duisternis waarin we geboren worden dragen we voor altijd met ons mee: de klanken van Dool blijven elektrisch en industrieel.

Dool gebruikt datgene waar het misschien juist van weg wil, die duisternis, die materialistische leegte, de stank van de stad. Perfectie is ook niets voor de mens. De taboes en problemen waartussen we geboren worden, kunnen we niet allemaal doorbreken. We kunnen wel openstaan voor verandering, al dolend door onze duistere wereld. En juist door vast te houden aan de ene norm is het mogelijk de andere ter discussie te stellen. Er is veel te verbeteren, maar het heeft geen zin de wereld te haten. Dool sloopt niet, maar creëert.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.