Equivalents-quest-ongekunsteld

Een vergelijkbare zoektocht

Het spookuur nadert; mensen zoeken hun jas om te gaan en dezelfde deur waardoor ze vertrekken blijft openstaan om de afbouwende feestgangers van wat frisse lucht te voorzien. In de hoek bij de bar vindt er een levendige discussie plaats terwijl ergens anders in het voormalige woonhuis middenin de arbeidersbuurt van Rotterdam, iemand verdwaasd uit zijn ogen kijkt; ,,waar ben ik terecht gekomen?”. Zet hier de sound van DJ Equivalents Quest onder en je hebt een soundtrack van De Avond Met Ballen.

Bombastische basslines en kopjes koffie

De DJ maakt aan het eind van de avond zijn opwachting. De hele avond heeft hij kunnen proeven van het publiek, de literatuur en de zwoele klanken van Cana die de schots en scheve ruimte vulde. Maar dan is het zo ver. Bezoekers worden van hun krukken gedreven en er wordt een geïmproviseerde tafel uit het niets opgetrokken. Wat er tevoorschijn komt is een aftandse laptop en een controller. Tijdens DAMB kan er van alles gebeuren.

Tijdens DAMB kan er van alles gebeuren

De DJ improviseert met losse elementen tijdens zijn mix, in plaats van het ‘simpelweg’ aan elkaar draaien van liedjes. Zijn moment komt echter langzaam op gang, want pas halverwege zijn tijd lijkt hij zijn sound te hebben gevonden. Althans, zijn sound voor deze avond. Zou het een vorm van plankenkoorts zijn? Het is namelijk wel zijn eerste echte vertoning geweest. Daarmee bedoel ik: voor het eerst voor een onbekend publiek. Zowel als DJ als zijn muziek blijven op de achtergrond en laat dat nu de veelzijdigheid zijn van zijn performance: afhankelijk van het publiek kan de muziek heel goed op zowel de voor- als achtergrond gedraaid worden. Zijn diepe en strakke sound draagt namelijk bij tot een avond dansen, maar ook tot een gemoedelijk kopje koffie tijdens het nasleep van een hectische avond.

Vind jezelf terug in de muziek

Zelfs al is je verstand van techno en bombastische basslines net zo minimalistisch als zijn sound, is DJ EQ lekker gemoedelijk om naar te luisteren. Op zijn soundcloud page omschrijft de DJ zich als volgt: ,,(…) Equivalent is thus striving to find himself, but in the end it may well be that you as listener also are able to find yourself in this productions due to it’s likeminded frequency”.

Je kunt jezelf afvragen of deze muziek je aan het denken moet zetten maar de geschetste zweverigheid uit deze omschrijving komt wel tot zijn recht in de muziek. Soms is de muziek namelijk vrij langdradig waardoor je genoeg tijd krijgt om je eigen levenskeuzes te overwegen. Maar goed, ben ik niet diegene die altijd loopt te verkondigen dat muziek een verhaal moet vertellen? Dat deze Diskjockey dit uitgangspunt voor zijn muziek heeft, vind ik dan ook een leuk weetje. Of je nu metal of techno luistert, het is geweldig om te vernemen dat we allemaal de universele taal van muziek spreken. Of in ieder geval allemaal iets lijken te zoeken in muziek.

Sprookje of MMORPG?

In retroperspectief ben ik blij dat deze muzikant zijn kunsten als laatste etaleerde. Als je als muzikant een dergelijke ondertoon hebt zoals geschreven in de vorige paragraaf, dan mag er ook wel naar geluisterd worden wat vaak niet lukt in the heat of the moment. Ook al mag zijn muziek nog hier een daar meer volwassen worden door een duidelijker muzikaal statement neer te zetten. Bijvoorbeeld door zijn muziek net die personal twist te geven waardoor zijn publiek het programmaboekje er bij pakt om zijn naam te onthouden. Voor een vreemd publiek draaien is en blijft natuurlijk een zoektocht; een queeste als je wilt. Zoals elke queeste is ook deze niet verstoken van gepeupel met hooivorken en brandende toortsen. Toch, als deze DJ zijn zoektocht op deze manier heroïsch voortzet zal ook aan het eind van dit sprookje een prinses in een torenkamer wakker gekust gaan worden.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.