illusie-pik-schouders-ongekunsteld

Facebook weert de oorsprong van de wereld

Dit is een debat om van te smullen: een Franse kunstliefhebber is verwikkeld in een strijd met Facebook, omdat hij jaren geleden het schilderij L’Origine du Monde van Gustave Courbet deelde en zijn account om deze reden werd afgesloten. Ken je het werk niet, dan ben je nu verbaasd. Ken je het werk wel, dan moet je lachen.

Alles voor de kunst

Op dit schilderij, dat in de tijd van het Oriëntalisme werd vervaardigd voor een Ottomaanse ambassadeur, zien we een afsnijding van een naakt vrouwenlichaam. De schilder heeft niet geprobeerd te verbergen dat het hem vooral om haar zwartharige poes te doen was. Daar kijken we dus recht in.

Het schilderij heeft een heel kuise titel die eigenlijk alleen maar wil zeggen dat de oorsprong van het leven toch echt begint bij de vagina van een vrouw. De meeste baby’s komen daar immers nog steeds uit rollen. Overigens kenden de Romeinen ook al een keizersnede, hoor. Ze noemden dit een sectio caesarea. Courbet ontkende dit for the sake of argument en richtte zich vooral op de natuurlijke route van een mensenkind.

Volgens Facebook is het werk aanstootgevend en dat heeft Courbet echt wel voorzien, de smeerlap. De Franse kunstkijker heeft oogkleppen op en overschreeuwt het erotische karakter met woorden als “verf!” en “realisme!”. Hij vindt het van de zotte dat de kunstgeschiedenis van Facebook wordt gebannen en de vraag is nu: is dit kunst of moeten we het beeld als porno betitelen?

Lekker consequent

Ik ben jong, heb een grote Facebook-haat, ben niet bang voor naakt en ook niet bang voor erotiek in kunst. Toch ben ik geneigd de kant van Facebook te kiezen, maar om een heel andere reden dan dat het misschien aanstootgevend zou zijn.

Het origineel dat in het Musée d’Orsay in Parijs hangt is een kunstwerk, de digitale afbeelding van het schilderij in context van een profielensite, is een naakte vrouw in een uitdagende pose. Voor je het weet is de titel los gescheurd van de afbeelding, en dan hou je bijna niets over. De kracht en poëzie van het werk zit ‘m in de combinatie van titel en beeld.

Geven we de kunstliefhebber gelijk, dan moet Facebook totaal op de schop. Want mij ga je het niet verkopen dat we de vulva van deze mevrouw wél mogen zien, omdat het toevallig een schilderij is, en de gelekte naaktfoto’s van Jennifer Lawrence dan weer niet.

Courbet had onze tijd een paradijs gevonden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.