Buiten-is-het-feest-ongekunsteld

Ga naar buiten

“Had hij niet een afspraak? Zoiets staat hem vaag voor de geest. Maar met wie en waar?” Zomer straalt je tegemoet. Tijd om je te verwonderen over de schoonheid om je heen.  Alles staat in bloei. Los. Licht. Vrij.  Het leven is vurrukkulluk.

Mees legt zijn hand voorzichtig op de wiegende heup van Panda. Eigenlijk op de heup van een willekeurig meisje, op willekeurige schoonheid en geluk. Remco, Mees, Panda en Boelie, weten aan het begin van het boek ook nog niet wat er gaat gebeuren, maar ze zullen leven. Meisjes, dromen, zon, kunst, feest. Ze zijn licht, de wind tilt ze op en ze zijn romantisch. Ze richten zich op de toekomst, niet op het verleden.

“‘We laten ze achter, hij Frans smekend, zij Amerikaans snikkend, en reizen terug in Bretanje.’” Remco Campert weet hoe hij moet spelen. Zijn stijl is vurrukkulluk speels. Zijn spelling zorgt voor het zomerse en vrije sfeertje dat hij met dit boek in je leven blaast.

“Ze liepen over de gracht en opeens had ze hem gekust en ze zei, haar armen om zijn hals: ‘Fijnerd, lieverd!’.” Dan maken alle grote dingen niet meer uit, positief of negatief. Het is dat onverwachte, dat impulsieve. Die speelse liefde. Die zomer. Hij neemt zijn scheppende rol als schrijver serieus. Hij creëert taal en een andere werkelijkheid voor de lezer. Geeft ons een andere manier van beleven van taal en leven met taal. De wereld eindigt nergens als je verbeelding hebt. Er zijn geen beperkingen. Er is geen waarheid, er is geen wet. Narigheden worden niet achterwege gelaten, oh nee, maar ze zijn van ondergeschikt belang. De oorlog is geweest, er zijn fouten gemaakt, er is geweld, dood bestaat, verdriet bestaat maar Mees verzoent zich deze dag met bijna alles. Want het is feest.

Misschien zou je er goed aan doen om je te verwijderen van je computer, dit boek te gaan lezen op een grasveld in de zon en Remco’s woorden je wereld te laten kleuren. Om je eigen horizon te ontdekken en het leven te vieren met veel mensen en alcohol.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.