Briljante-Gerard-Reve-ongekunsteld

Gerard is mijn man

Gerard Reve heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt: er bestaat een website waar actueel nieuws over Gerard wordt bijgehouden ook al is hij al acht jaar dood.  Hij schreef over homoseks, overspel, trio’s, sadisme en over God. Dit jaar ben ik voor het eerst met zijn woorden in aanraking gekomen. Eindelijk, mag je wel zeggen, want iedereen hoort hem gewoon te lezen om morele grenzen te kunnen rechtvaardigen. Hij helpt je ze bewust te trekken omdat hij erop aan het dansen is.

Vies mannetje

Zijn boeken zijn vies, zijn boeken zijn ongepast, zijn boeken zijn pijnlijk maar daarom zo lekker. Het zijn heerlijke geheimpjes omdat je je schaamt voor de gevoelens die je krijgt bij het lezen van zijn boeken. Je bloost van de fantasieën die ze bij je losmaken en je zwijgt over de mensen die je in gedachten hebt getreiterd en gemarteld. Gerard en jij delen intieme geheimen. Want wat hij schrijft en wat jij voelt is moreel niet oké. Katten uit het raam gooien, overspel plegen zonder dat je echt om diegene geeft, vrienden een minderwaardigheidscomplex aanpraten omdat jij wil heersen en God met een erotisch liefdesspel verbinden.

En hij ging te ver

Zijn naam is dan ook besmeurd en geëerd. Hij heeft vele prijzen in de wacht gesleept maar ook teksten geschreven die onder het kopje schandaal terecht zijn gekomen. Godslastering was de aanklacht tegen het boek  Nader tot u, die moet ik helaas nog lezen dus daar kan ik niet verder over uitwijden. Ik begin na dit af te hebben geschreven direct; hij ligt al op mijn nachtkastje.

Het is een GOD

Spannende man, toch? Zij oeuvre heeft veel teweeg gebracht en doet dat nog steeds. Wie krijgt dat nu nog voor elkaar? Zijn er nu nog boeken die zo sterk de grenzen opzoeken? Kom alsjeblieft niet met Herman Brusselmans op de proppen.

Gerard Reve is verheven en ik wacht tot de hele wereld dit heeft ervaren. Tot die tijd kan ik niet met mensen over literatuur spreken: we zullen vergelijkingsmateriaal met echt literair werk missen. Dit is misschien een beetje overdreven, maar dat maakt me niets uit. Gerard Reve RULES.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.