ONGEkUNSTELD

Handleiding beeld

Deze pagina is bedoeld voor alle (potentiële) beeldmakers van ONGEkUNSTELD. Je krijgt hier een indruk van hoe de beeldredactie werkt.

Inhoud

1 Wat er van je verwacht wordt
2 Aanleveren afbeelding
3 Credits
4 Openstaande opdrachten
5 Header

1 Wat er van je verwacht wordt

WERKWIJZE Als beeldmaker zul je artikelen van afbeeldingen voorzien. Meestal is dit artikel nog niet geredigeerd, maar de strekking van een artikel is duidelijk wanneer je er eentje toegestuurd krijgt door Inouschka of Annabel.

Net als bij de teksten wordt er redactie gevoerd op de beelden. Je zult dus altijd feedback krijgen. Hiernaast kun je ook de andere collega’s inzetten door schetsen of ideeën in de Facebookgroep van de beeldredactie te plaatsen. Daaraan ben je waarschijnlijk al toegevoegd als je beeldmaker bent.

FUNCTIE Een afbeelding kan verschillende uitgangspunten hebben: het kan een beeldende vertaalslag zijn van de tekst, een vergroting van een element dat in het artikel te vinden is, een reactie op het artikel of zelfs kritiek op de schrijver, een sfeerimpressie of een verdieping. Je maakt een beeld bij het artikel, dat is je uitgangspunt, maar doe wel je research.

MEDIUM Je bent vrij in het kiezen van je medium. Behalve aan foto’s kun je denken aan tekeningen, schilderijen, collages, scans, computeranimaties, simpele kopietjes of fotocollages. Zorg ervoor dat je werk rechtenvrij is.

2 Aanleveren afbeelding

TEMPLATES We hebben templates beschikbaar in vier verschillende bestandstypen waarop is aangegeven hoe groot je afbeelding zijn en welk gedeelte er wegvalt.

Klik hier om een map met templates te downloaden voor Illustrator, Photoshop, JPEG of PNG. Als het goed is, wordt de gezipte map gelijk gedownload. Klik anders met je rechtermuisknop en kies voor opslaan als.

TECHNISCH Je afbeelding moet uiteindelijk voldoen aan de volgende technische eisen.

Bestandstype: JPEG, PNG of GIF
Resolutie: 940 x 450 pixels
Bestandsgrootte: onder de 100 kb (behalve als het niet anders kan)
Bestandsnaam: beschrijving-voornaam-achternaam-ongekunsteld

DEADLINES Voor de meeste artikelen heb je een week of meer de tijd. We vinden het belangrijk dat het maken van beeld nooit haastwerk wordt. Heel sporadisch komt het voor dat een artikel haast heeft, maar dan zul je het van tevoren horen. Mocht je er niet op tijd uitkomen, laat het dan even weten. We kunnen dan vast iets regelen.

HEFT IN EIGEN HAND We plaatsen geen beeldverslagen op ONGEkUNSTELD, maar als je naar een concert of voorstelling wilt gaan om te fotograferen of weer te geven in een illustratie, kun je altijd een schrijver meenemen. Wij kunnen dat ook voor je proberen te regelen. Bovendien werken we aan een eigen stock-archief. Vrij werk kun je altijd insturen.

3 Credits

WAT WIJ VOOR JE DOEN Je naam staat bovenaan het artikel, naast die van de schrijver en is binnenkort aanklikbaar. Je komt dan terecht op een pagina waarop alle producties waaraan je hebt meegewerkt zichtbaar zijn. Hier wordt dus nog aan gewerkt door onze vormgevers.

Je naam wordt bovendien altijd vermeld in de posts op Facebook en Twitter wanneer het bijbehorende artikel is gepubliceerd. Zelf nog even delen is natuurlijk extra winstgevend.

WAT JE ZELF KUNT DOEN Op ONGEkUNSTELD maken we geen gebruik van watermerken in foto’s, simpelweg omdat dit het beeld beïnvloedt. Wel mag je natuurlijk je naam als copyright opnemen in de metadata van de foto.

De metadata van een foto bestaat uit EXIF-data en IPTC-data. EXIF-data is de extra informatie die door een camera en door bewerkingssoftware meegegeven wordt aan de foto. Hierin staat bijvoorbeeld met wat voor camera de foto gemaakt is, wat je sluitertijd was en of je je flitser gebruikt hebt. IPTC-data is de data die je zelf toevoegt om bijvoorbeeld je copyrights te beschermen. Dit is wel weg te halen (bijvoorbeeld door de foto in een nieuw bestand te plakken of de EXIF-data compleet weg te halen), maar de meeste jatters nemen de moeite niet. Ook is het handige informatie voor wanneer je een georganiseerde database wilt maken van je foto’s. Je foto’s zijn gemakkelijk terug te vinden als je het onderwerp toevoegt in de tags.

Hierbij enkele opties om je foto’s te beschermen door de IPTC-data te veranderen, afhankelijk van de software en OS dat je gebruikt.

WINDOWS EXPLORER Zoek de foto op in Windows Explorer. Klik rechts op de foto en ga naar ‘Eigenschappen’. Klik op het tabblad ‘Details’. Hier kun je de details bewerken en je eigen copyright-bericht toevoegen in het commentaar-vak.

ADOBE BRIDGE In Adobe Bridge is het vrij gemakkelijk de EXIF-data en IPTC-data te veranderen. Klik je op je foto, dan zie je links onderin een tabblad waar je de metadata kunt bekijken. Onder het kopje ‘IPTC Core’ verschijnen allerlei velden, met een pennetje ernaast. Klik op het pennetje om de informatie te bewerken. Vergeet niet je bestanden op te slaan. Niet beschikbaar voor Linux.

ADOBE PHOTOSHOP Onder het menu ‘Bestand’, ‘Bestandsinformatie’ krijg je informatie over de foto. Onder het kopje ‘Beschrijving’ kun je je naam invoeren. Je kunt onder de andere kopjes ook andere informatie invoeren, zoals de locatie waar de foto genomen is en jouw eigen adres. Niet beschikbaar voor Linux.

THE EXIF.ER Geen zin om software te installeren? Het kost wat meer tijd, maar de online EXIF editor The EXIF.er werkt in principe hetzelfde. Je uploadt je foto’s, vult de velden in en als je klaar bent, kun je de foto’s downloaden.

PHATCH Je hebt in Phatch de mogelijkheid je EXIF-data in één keer voor alle geselecteerde foto’s te veranderen. Voor het toevoegen van copyright data kies je ‘Tag schrijven’. Eronder kun je je naam of een andere boodschap invullen.

EXIFTOOL Voor Apple en Unix is er de EXIFtool die werkt vanaf de commandline. Op de pagina staat een uitgebreide uitleg over hoe je het programma installeert en gebruikt.

GTHUMB Voor Linux is er GTHUMB. Zoek je foto op op je computer, klik rechts en kies voor ‘Opmerking’. Klik op het tabblad ‘Overige’. Hier vind je allerlei velden waarin je copyrightinformatie kunt invullen.

THE GIMP Voor Windows, Mac en Linux is er de fotobewerkingssoftware The GIMP, vergelijkbaar met Photoshop, maar dan open-source. Deze heeft vanaf versie 2.10 de mogelijkheid metadata te bekijken, te bewerken of een foto met of zonder metadata op te slaan.

RAWTHERAPEE De software Rawtherapee kun je gebruiken als je RAW schiet. Beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. De data wordt bewaard zoals het op de sensor van je camera binnenkomt. Hierdoor kun je gemakkelijk en zonder veel dataverlies je instellingen achteraf bewerken. Er is een tabblad voor het bewerken van EXIF data en IPTC data: edit metadata.

Je mag de beelden die je maakt natuurlijk op je eigen site zetten, maar zet er even een linkje bij naar www.ongekunsteld.net, of laat de afbeelding zelf naar het desbetreffende artikel linken.

4 Openstaande opdrachten

Behalve geplande artikelen zijn er ook nog artikelen die al gepubliceerd zijn in het verleden, maar niet voorzien zijn van een rechtenvrije, goede afbeelding. Het maken van een afbeelding bij een dergelijk artikel is minder urgent, en je deadline kun je dus in overleg zo ver in de toekomst leggen als je wil. Voor deze artikelen geldt verder hetzelfde als voor andere opdrachten, en we promoten het artikel opnieuw op Social Media. Stuur een mailtje als je een van de volgende artikelen wilt claimen, dan halen we die van deze pagina:

Een definitie van kunst
Nijntje in de mode
– Spelen met levens
Kunstschoenen

5 Header

Je kunt als beeldmaker gevraagd worden om een header te maken voor bovenaan de site. Dit kan zijn vanwege een themaweek of een gepland evenement van ONGEkUNSTELD. In dat geval zul je je moeten houden aan de volgende specificaties, passend bij de vormgeving van de site.

Resolutie: 2560 x 480 pixels
Bestandsgrootte: onder de 100 kb
Bestandsnaam: titel-header-ongekunsteld
Kleuren: minimaal twee van de onderstaande, in combinatie met wit

 

Deze pagina werd als laatste bijgewerkt op 3 november 2015 door Annabel Storm. Copyright © 2015 ONGEkUNSTELD. Alle rechten voorbehouden.