Schatkistje-Rijksmuseum-ongekunsteld

Het schatkistje van het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is een doosje waarin Nederland haar mooie spulletjes bewaart. Achter elke bemachtigde schat zit een verhaal. Een verhaal dat het verleden laat spreken en je verbeelding af laat reizen naar nieuwe plekken.

In het Rijksmuseum is geen enkel nietszeggend werk te vinden; elk schilderij hangt hier met een reden. Alles voegt iets toe aan het kunstplaatje van Nederland. De gekoesterde verzameling zegt iets over de Nederlandse geschiedenis en dus over ons. Het Rijksmuseum verbeeldt de vorming van onze identiteit. Het zijn beelden met verhalen die wij niet mogen vergeten omdat ze ons vertellen waarom we zijn wie we zijn. Alles binnen in het museum is een representatie voor het leven buiten de wanden, door de tijden heen.

De evolutie van het Rijks

In 1800 begon het als Nationale Kunstgalerij met een collectie aan schilderijen en historische voorwerpen. Onlangs is het Rijksmuseum, dat werd ontworpen door architect Cuypers en in 1885 werd gebouwd, een verbouwing ondergaan waardoor het meer dan tien jaar gesloten is geweest. De verbouwing is een verrijking. De architecten kregen de opdracht het gebouw van alle latere toevoegingen aan het ontwerp van Cuypers te ontdoen en er weer een geheel van te maken. Verder moesten er ook voorzieningen worden toegevoegd zoals een winkel en een café. Met de verbouwing hebben ze het gebouw dichter bij het originele idee gebracht en dichter bij het heden.

Een beeld van ontwikkeling en identiteit

Het museum wil haar bezoekers besef van tijd en gevoel van schoonheid meegeven. Vanaf het begin is dit het doel geweest en het lukt haar nog steeds dit doel te behalen. Ik ben het museum een stuk rijker uitgekomen dan ik erin ging. Het heeft mij het principe van kunst als fundament van de samenleving meegegeven door schilderijen van tulpenbollen, gipsbeelden van Indonesische gezichten, vroege experimentele film en meesterwerken van nationale beroemdheden een tijdreis te geven. Daardoor kan ik hedendaagse verschijnselen in een traditie plaatsen van innovatie, vooruitgang en ontdekkingen die ons tot deze maatschappij hebben gebracht. Alles valt weer een stukje meer op zijn plek.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.