Muzikale-eendagsvlieg-ongekunsteld

Hoe eendagsvliegen vliegen

Nergens wordt er zo rond gesmeten met de term ‘eendagsvlieg’ als in muziekland. Feitelijk betekent het niets meer dat een artiest of een band maar één keer de Nederlandse hitlijst heeft kunnen bestormen. Eendagsvlieg is hierdoor een term geworden met een vieze nasmaak. We zijn teleurgesteld; de entertainers hadden niet zoveel talent als we dachten. 

Natuurlijk zijn we blij als we de jongens van O-Zone niet nog eens op een vliegtuig zien dansen of die kleine klote-krokodil z’n bek opendoet, maar wat doen deze muzikale haften in de afwezigheid van de spotlights? Stralen ze nog steeds of zijn ze na dat ene one hit wonder een stille dood gestorven, zoals sommige ook overduidelijk bedoeld zijn te doen? Ik zal je een paar voorbeelden geven van artiesten die, ondanks hun kortstondige succes in Nederland, nog steeds actief succes boeken.

Van Labelle tot Triggerfinger

De hitlijsten van Nederland zijn anders dan bijvoorbeeld die van Engeland en hierdoor is een eendagsvlieg in Nederland niet per definitie een one hit wonder aan de andere kant van de plas. De voor Nederlandse begrippen, vergeten artiesten hoeven dus niet per sé vergeten te zijn.

Neem het Belgische Triggerfinger; een hardrock band en een zogenaamde supergroep. Een supergroep is super omdat elk afzonderlijk bandlid zijn of haar sporen al verdiend heeft. De drie bandleden zijn dus absoluut geen eendagsvliegen, maar dat zegt nog niets over Triggerfinger an sich. Die ene hit, ‘I Follow Rivers’ uit maart 2012, is niet het beste wat de band te bieden heeft. Sinds 1998 bestormt de band de Belgische hitparade met diverse albums: ‘What Grabs Ya’ (2008) en ‘All This Dancin’ Around’ (2011) hebben nog voor dat ene succesje over de grens al diverse successen geboekt. Ook erna heeft dit trio succes. Maar liefst twee albums, ‘Faders Up 2 – Live in Amsterdam’ (2012) en ‘By Absence Of The Sun’ (2014), staan respectievelijk 59 en 35 weken in de Belgische hitparade, waarvan de laatst genoemde zelfs goud wordt. Verdient een band als dit de term ‘eendagsvlieg’?

Wat je wellicht zal verassen is dat The Smashing Pumpkins ook tot de Nederlandse eendagsvliegen worden gerekend. Met ‘1979’ uit het jaar 1996 bereiken ze eenmalig het Nederlandse publiek. Best vreemd voor een van ’s werelds invloedrijkste rockformatie. Saillant detail is dat albums zoals ‘Siamese Dream’, ‘Adore’ en ‘Mellon Collie and the Infinite Sadness’ wel vrij hoog eindigden in de album top 40; respectievelijk op plaats nummer 26, 6 en 7. De Smashing Pumpkins waren dus niet alleen maar een hype.

Als we verder teruggaan in de tijd, komen we een nummer tegen wat meerdere malen gecoverd is, meest recent in 2004 door een stel huppeltrutjes: ”Voulez-vous coucher avec moi‘ van Lady Marmalade. Het liedje wordt in 1974 opgenomen door het Amerikaanse Labelle, een meidengroep bestaande uit Nona Hendryx, Sarah Dash en Patricia Holt. Die laatste zul je beter kennen onder haar pseudoniem: Patti LaBelle.

De groep bestond van 1971 tot en met 1976. Hierin bracht het trio elk jaar een album uit, maar in 1976 scheidden hun wegen en begonnen ze alle drie een succesvolle solocarrière. LaBelle is namelijk nog steeds actief als zangeres, kokkin én schrijfster. Ook Hendryx en Dash zijn nog steeds actief. Zo is Dash bijvoorbeeld Sideman (of sidewoman) voor de Rolling Stones en Keith Richards.

Eendagsvliegen kunnen ook onsterfelijk zijn

Net zoals Triggerfinger en The Smashing Pumpkins zijn er talloze artiesten die de negatieve klank van eendagsvlieg niet verdienen. Zo wordt Emilia nog steeds getipt en maken de Goo Goo Dolls nog steeds geweldige muziek. Men roept vaak dat eendagsvliegen talentloze artiesten zijn en niet goed genoeg zijn om een tweede hit te scoren en er zijn talloze bands zijn die in de ogen van velen ‘maar’ een eendagsvlieg zijn geweest.

Zo vluchtig als sommige artiesten kunnen zijn, zo grillig is het luisterende publiek. Wat de ene zomer dé mode is, kan de volgende zomer niet meer aan de straatstenen gesleten worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de muziekindustrie maar dat betekent niet dat een artiest minder succesvol is.

Eendagsvliegen; deze term in al haar negativiteit  zal beter passen bij de bandjes die een paar hits scoren en er snel vandoor gaan met de poen. Deze term hoort in ieder geval niet bij de bands die keihard werken en doen waar ze van houden: het maken van muziek. Ongeacht ze in een Top 40 staan.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.