Eliot-Sumner-Paradiso-ongekunsteld

Te hoge verwachtingen van Eliots comeback

Na jaren wachten is ze weer terug: Eliot Sumner in Paradiso, Amsterdam. Niet alleen heeft ze haar artiestennaam veranderd van I Blame Coco naar haar eigen naam, Eliot Sumner, ook haar stijl is omgeslagen.

Oud en nieuw

Het concert had last van twee grote problemen: te veel nieuwe nummers en het feit dat zangeres Eliot met enige regelmaat overstemd werd door de muziek. Helaas kwam maar één van de nummers van het vorige album, ‘Selfmachine’, aan bod in het kleine uur dat de band op het podium stond. Pas toen kregen de muzikanten het publiek enthousiast. Het is daarom jammer dat de band verder alleen maar nieuwe nummers speelde, waardoor het enthousiasme bij de aanwezigen uitbleef. Een mix van oud en nieuw was succesvoller geweest. Dit had tevens de te kleine rol voor Eliots stem in het concert kunnen compenseren en het publiek enthousiast kunnen krijgen.

De lage, wat hese stem van Eliot trekt de aandacht op haar vorige cd ‘The Constant’. In de nummers van het aankomende album ‘Information’ is de stem van Eliot live niet overtuigend. Tijdens alle nieuwe nummers speelde zij de basgitaar – it runs in the family –  waardoor ze in ieder geval deze keer werd overstemd. Enkel tijdens het nummer ‘Selfmachine’ kwam Eliots stem goed naar voren. Jammer genoeg speelde de band deze song pas op het einde en dat deed af aan het concert als geheel. Wanneer de nummers onbekend zijn, is het voor veel mensen moeilijk de muziek direct te bevatten. De zanglijn kan daarin een rode draad vormen, waardoor de luisteraar houvast krijgt. Daar was jammer genoeg geen sprake van en dit maakte het concert tot een gesprek met een vage kennis – het ging nergens de diepte in, noch bereikte het een hoogtepunt.

Geen showvrouw

Waar sommige artiesten het met hun enthousiasme nog weten te redden, is een show aan Eliot helaas niet besteed. De interactie met het publiek was nagenoeg niet-bestaand en slechts af en toe kwam er tussen de nummers door een ‘dankjewel, Amsterdam!’ uit.

Na de show liepen Eliot en haar band nog het publiek in om op te ruimen, waarbij de zangeres door meerdere fans direct bij de deur al werd aangesproken. De vraag ‘waar was je de afgelopen vier jaar?’ klonk uiteraard en als antwoord kwam het niet zo sterke ‘living my life, you know…’ Bij doorvragen bleek dat ze – natuurlijk – wel met muziek bezig is geweest, maar een nieuwe cd of optredens zaten er niet in. Het gebrek aan interactie en enthousiasme kan misschien verklaard worden door een gebrek aan ervaring. Maar dit is niet erg aannemelijk gezien haar – jawel, ik moet het noemen – muzikale opvoeding. Opgegroeid als dochter van Gordon Matthew Sumner, a.k.a. Sting, moet je toch weten hoe het er als artiest aan toe gaat. Haar halfbroer Joe Sumner (Fiction Plane) lijkt het entertainen meer in zijn bloed te hebben.

Stijl

Waar het vorige album nog vooral leunde op elektronische deuntjes wordt het nieuwe album, afgaand op het concert, veel meer gedomineerd door gitaren. De synthesizer speelt nog steeds een grote rol, maar de muziek is er niet meer zo van afhankelijk als op ‘The Constant’. De nieuwe stijl past beter bij haar rauwe, lage stem en haar attitude dat niets ertoe doet – ook niet wat je aan hebt. Hoewel haar stem dus niet goed naar voren kwam tijdens het concert, denk ik dat die veel potentie heeft voor het album en eventuele andere optredens waar de geluidsman beter oplet.

Eliot staat bekend om haar androgyne kledingstijl, attitude en fysieke uitstraling, maar dit mag geen excuus zijn voor een saai optreden. Ondanks het concert kijk ik uit naar het nieuwe album. Ik hoop dat het geheel op cd geraffineerder klinkt en dat de geluidsman zijn dag gewoon niet had. Met haar eerste album heeft ze verwachtingen gecreëerd voor het volgende. Één minder geweldig concert maakt die verwachtingen niet veel minder, maar het is jammer dat deze niet zijn waargemaakt tijdens het optreden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.