bejaardentehuis-lincoln-nebraska-ongekunsteld

I still got the blues

Een blik op de site van de Volkskrant toonde me dit artikel over de onlangs overleden blues-legende BB King. Ik moet met enig schaamrood toegeven dat er behalve bij zijn naam geen belletje ging rinkelen.

Virtuoos

Natuurlijk weet ik wèl hoe blues klinkt, een reden om youtube op hem na te slaan. Luister mee.

Dat we hier te maken hebben met een legende, is na enkele geluidsfragmenten al duidelijk. BB King really got the blues, hij wist donders goed waar hij mee bezig was. Ik kan me voorstellen dat zijn naam bij blues-kenners meteen op de tong ligt. Zelfs ik, iemand zonder enig verstand van blues, voel het. De blues op een dag die barst van de zonnestralen. De blues laat zich, ook door zon, niet wegjagen.

Whiskey en sigaar

Ik kan er niets aan doen, maar blues roept bij mij de volgende associatie op: je voelt je gedeprimeerd en grijpt naar de fles en naar rookwaar. Je zit onderuitgezakt, slordig gekleed, hebt een stoppelbaardje, bent eenzaam en alleen in je rommelige appartementje, De asbak is vol; de flessen zijn leeg. Ze heeft je de bons gegeven. Je project werd afgekeurd. Je baas liet weten wat hij echt van je vindt.

Wanneer je je neerslachtig voelt en Kings’ somberder werk opzet, zwelg je niet in zelfmedelijden. Het wordt weliswaar licht benadrukt, maar er is meer. King lijkt te weten wat je voelt, je te verstaan, je pijn helpen te verwoorden in zijn muziek. Het klotegevoel vervaagt naarmate zijn nummers doorspelen.

Daarentegen kan blues ook gewoon languit genieten zijn. Sigaartje, whiskey; van ’s morgens tot diep in de nacht, met mooi én slecht weer.  King bezorg je ook soms een blije stemming, zin om te swingen en zin in goed gezelschap. Maar bovenal een lánge nacht, al luisterend naar zijn briljante creaties. Neerslachtig of opgelaten, met King kan je alle kanten op.

Still alive

Elk muziekgenre heeft natuurlijk zijn liefhebbers. Maar ik heb het idee dat blues niet zo’n prominente plaats in de hedendaagse muziekwereld kent. Zonde eigenlijk, want na krap 5 minuten van bovenstaande clip raakte ik al gecharmeerd. Ik ben bovenal blij dat het bestaat. Of eigenlijk: blij dat BB King heeft bestaan en hopelijk voort zal blijven leven. Want mooi, ja dat is het zeker. Dit is gewoon ouderwetse, echt goede muziek.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.