partituur-vol-tranen-ongekunsteld

Knallende primitieve garagerock van eigen bodem

Let’s pretend John Lennon, Johnny Cash, Joe Strummer, Jack White and Moe Tucker got together in a garage to make some racket.” Dat is de catchy introductie van mijn kennismaking met dit muzikale trio. Het ontdekken van nieuw muzikaal talent geeft altijd een bepaalde kick. Door ervaring kun je vaak snel het kaf van het koren scheiden, maar door deze zorgvuldig gekozen en beeldende introductie van The Teardrops is mijn interesse direct gewekt. Wat blijkt: de omschrijving is spot on!

Briljante simpliciteit

Het muzikale samenwerkingsverband van creatieve genieën Jaap Elzenga en Hester den Boer heeft in 2012 hun eerste album opgeleverd, genaamd Mission to Mars. De EP die vijf knallende maar (te) korte tracks bevat, heeft direct de clubscene van Nederland verkend. Net zoals de White Stripes, welke garant stonden voor waanzinnige creativiteit en het laten herleven van het garagerock genre aan het eind van de jaren negentig, lijken ook Ottoboy en Jane on the Roof, meer dan een decennium later, het stokje over genomen te hebben. Ze streven naar drievuldigheid: ritme, melodie en samenhang en dat doen ze erg goed! De muziek klinkt ervaren en de nummers ‘The Business’ en ‘Rock ’n roll zombie’ komen binnen als een trein en zijn even catchy als de hierboven genoemde introductie. No nonsense en pretentieloos weet je direct waar je mee te maken hebt en hoewel het jammer is dat we er maar een paar minuten (bijna letterlijk) van kunnen genieten, laat het ons hunkerend naar meer. Diversiteit hebben ze ook! ‘This house ain’t a home’ en ‘Girls on the footballteam’ komen met een rustigere vaart binnenrollen, maar het is ook hier weer de simpliciteit van de nummers die het ronduit briljant maken. Het is toch knap dat, met een albumlengte van amper 10 minuten, dit album zo’n blijvend imponerende indruk kan achterlaten. En deze indruk wordt gedeeld. Na het uitbrengen van Mission to Mars, wordt de creativiteit van het duo beloond met de prestigieuze titel “Hollands nieuwe” van het radiostation VPRO.

 

 

Chungdechung! Boom! Tjak! Yeah!

Na de toevoeging van bassist Bas Jacobs in 2013, heeft het trio in 2014 het album Chungdechung! Boom! Tjak! Yeah! uitgebracht. Een hilarische titel waarvan de inhoud in mijn ogen het eerste album zal moeten overtreffen. Gelukkig brengt dit album een drietal meer tracks naar voren dan Mission to Mars. De muziek is gegroeid en meer volwassen geworden. Het is nog steeds hier en daar de grauwe, lekkere Garagerock, maar op dit album wordt er succesvol geëxperimenteerd met diverse invloeden. Het nummer ‘Dance a little dance’ bijvoorbeeld, heeft duidelijk wat blues en rockabilly invloeden. Het gehele album is wat meer uptempo, kleurrijk en levendig. Maar het past! Het past ze perfect!

Het album heeft bij vlagen een hoog swinggehalte. Met nummers als ‘Stilettos’ en ‘Looking for a high’ is het moeilijk om je voeten stil te houden, wat op zich zelf al een behoorlijke prestatie is en niet alleen voor dit genre. Sommige nummers lijkt ook hier en daar wat (g)rauwe invloeden te genieten van bands als The smashing pumpkins, hetgeen ook het album weer heerlijk in balans brengt. Chungdechung! Boom! Tjak! Yeah! is dan ook een zorgvuldig maar knallende titel die de beschrijving van het album goed lijkt te vangen.

Dan moet er natuurlijk ook getoerd worden

Na het uitbrengen van Chungdechung! Boom! Tjak! Yeah! is de band op diverse plekken in Europa te bewonderen geweest. De tour bracht ze naar Gent, Parijs, Zaragoza om vervolgens te eindigen voor het eigen publiek in Amsterdam. Maar daarna? Dit is een band die ik in de nabije toekomst langs zie komen op prestigieuze en erkennende festivals als Pinkpop, Bospop en Lowlands of de nieuwe huisband te worden bij DWDD. En dat zal alleen al het Neerlandse succes zijn.

Deze band is, net zoals vele, de belichaming van de kick om steeds nieuwe band te blijven ontdekken en te blijven steunen. Stel je voor dat ik niet het voorrecht had gehad om deze recensie te mogen schrijven? Stel je voor dat ik jullie niet had kunnen introduceren aan deze band? Stel je eens voor…

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.