Shadows-of-a-downfall-Kunsthal-Thera-Clazing

De koortsachtige droom van Thera Clazing

Er is iets verschrikkelijks gebeurd: de apocalyps heeft zojuist plaatsgevonden en ik heb hem gemist. Vergane glorie, dat is wat ik zie wanneer ik door hal zes van de Kunsthal loop.

In het diepe

Althans, dat is mijn vlugge interpretatie van Shadows of a Downfall van Thera Clazing. De schildering die zij heeft gemaakt, neemt bijna de hele muur van de hal in beslag. Kleurrijk is het niet. Clazing werkt met zwart, wit en alle tonen daar tussenin. Je ziet een  vergaan natuurhistorisch museum met een dinosaurusskelet. Om het museum heen liggen nog veel meer dinosaurusbotten in een woestijnachtige omgeving.

Waarom heeft Clazing ervoor gekozen juist dit af te beelden? Het is weliswaar figuratief werk en het oogt concreet, alleen het onderwerp lijkt zo willekeurig. Een natuurhistorisch museum in een woestijn komt bovendien heel absurd op mij over. Waar gaat dit werk over en wat moeten we hier nou mee? De kunstenaar, in 2014 afgestudeerd aan de HKU, gooit de beschouwer maar wat graag in het diepe. Er is sprake van een enorme openheid. De inhoudelijke boodschap zou van alles kunnen zijn en het beeld toont een zeer uitgestrekt en leeg landschap.  Ze wordt gezien als een klassieke muralist. Ze schetst losjes met houtskool tot ze een opzet heeft waar ze tevreden over is. Hierna begint het arbeidsintensieve laag-over-laagschilderen. Van licht naar donker en steeds gedetailleerder. Ze is hier meer dan vijf weken onafgebroken mee bezig geweest.

Surrealist

In haar statement stelt Clazing dat het beeld gebaseerd is op een koortsige droom die ze ooit heeft gehad.  De droom werd overheerst door een gevoel van eindeloosheid en haar nietigheid als individu. Het grote formaat van het muurwerk en de uitgestrektheid van het woestijnlandschap dat erin te zien is, veroorzaken een spanning. De donkere delen zijn als dreigende wolken voor een storm.  De grootte zorgt er tegelijkertijd voor dat je je als toeschouwer heel klein en nietig gaat voelen. Wat er ook gebeurd is met dit museum en wat er nog dreigt te gaan gebeuren: je bent zo klein dat je er toch niets aan kunt doen. Omdat je niet precies weet wat er aan de hand is, geeft het je als kijker een onheilspellend gevoel. Clazing begeeft zich in het speelveld van de Surrealisten. Ook schilders als Max Ernst en Salvador Dali schilderden onwerkelijke situaties die gebaseerd waren op dromen. Bij Dali waren dit vaak ook uitgestrekte, woestijnachtige landschappen met daarin objecten die je daar niet zou verwachten.

Het opengebroken natuurhistorisch museum is perspectivisch gezien volmaakt. De Kunsthal ligt naast het echte Natuurhistorisch Museum in het Museumpark van Rotterdam. Clazings werk gaat hier op deze manier een dialoog mee aan.  Het benadrukt het plaatsgebonden karakter van het werk. Een mogelijke interpretatie hiervan is dat Clazing het Museumpark, inclusief resten van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, registreert nadat er iets vreselijks is gebeurd, bijvoorbeeld de apocalyps. Als de tekening inderdaad een apocalyptisch visioen zou zijn dat over het Museumpark gaat, zou dit het werk nog veel meer spanning geven. Het laat een toekomstbeeld zien van die specifieke plek. Vroeg of laat zal het, op de plek waar je de muurtekening staat te bekijken, flink misgaan. Je loopt dus gevaar. In dit geval zou het werk alleen op deze plek werken.

Door geen concrete betekenis prijs te geven vraagt het muurwerk van Clazing behoorlijk wat van de beschouwer. Ze schreef een uitleg bij het werk dat ter plekke beschikbaar is, maar dit legt alles maar voor een deel uit. Het beeld is gebaseerd op een droom  en het speelt in op de eenzaamheid van het individu, staat er. Ik zou graag willen weten wat haar drijfveren zijn om dit te maken, maar misschien is het juist die openheid waar het haar om gaat. Veel beginnende kunstenaars willen graag zoveel mogelijk voor de toeschouwer invullen, bij Clazing is dit niet het geval. Door haar werk niet volledig uit te leggen creëert ze  een mysterie rondom de schildering.  Dit is wat het werk zo boeiend maakt.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.