Chvrches-ongekunsteld

CHVRCHES: Lauren hoort zich op te winden

Mijmeren over een mislukte verhouding of genieten van het zoete van een leugen. Het is waarmee het Schotse trio CHVRCHES de afgelopen jaren in festivalland de spotlights heeft opgeëist. En dat met drum, bas en synths als enige ingrediënten van hun smakelijke popconsumpties. Rechtlijnig en eenvormig, maar het werkt, ook weer op het kakelverse ‘Every Eye Open’. Hier lees je waarom.

Diverse festivalbezoekers in de Benelux waren er al getuige van: zowel Lowlands als Pukkelpop en Pitch Festival hebben CHVRCHES al één of meerdere malen in het programmaboekje opgenomen. Tijdens die shows is het stralend middelpunt immer zangeres Lauren Mayberry. Met uitgestreken gezicht en in voornamelijk zwarte kledij brengt ze het bescheiden oeuvre van CHVRCHES zelfverzekerd ten gehore. Deze houding dient een doel.

Pokerface

Als ze op het podium staat, lijkt Mayberry welhaast vervreemd van de situatie. Ze gaat niet of nauwelijks mee in het voor de hand liggende ritme; haar dansbewegingen verraden dat ze zich in haar eigen wereldje ophoudt. Op de zichtbare vermoeidheid die na verloop van tijd parten begint te spelen na, behoudt ze van begin tot eind een pokerface. De emotie – of eerder: het gebrek aan emotie – in haar stem biedt zo een zekere weerstand tegen de muziek.

Maar dit geldt niet alleen voor de live uitvoeringen van het werk van CHVRCHES. Zo melodieus als de muziek klinkt, zo dwars klinkt Mayberry. Haar brutaliteit verheft de catchyness van de nummers. Een Mayberry die vol overtuiging losgaat laat een top 40-hitje evolueren tot een popsong waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten.

Smeuïge oneliners

Neem ‘Leave a Trace’. Gladde synths bouwen laag voor laag een in de popmuziek allesoverheersende couplet-refrein-couplet-refrein-brug-refrein structuur. Kundig in elkaar gezet en kraakhelder geproduceerd, maar tot zo ver nog weinig opwinding. Totdat Mayberry haar stemgeluid in de strijd gooit. Na de dromerig gezongen openingszinnen barst ze in woede uit en roept in de prechorus ‘I know you’ll never fold, but I believe nóthing that I’m told!’ De tekst loopt als een trein – zelfs als je het hardop voorleest klinkt het als een bezwerende mantra – maar als Mayberry het zingt word je er angstig van.

Maar ook op openingsnummer ‘Never Ending Circles’ gaat ze tekeer. ‘Here’s to another no man, if you want another, say you need another!’ Helder. Of wat te denken van het de drietrap-strategie in ‘Bury It’: ‘Cover up, cover up, cover up that you’re ruthless. Nobody, nobody, nobody’s ever gonna notice’. De ene oneliner is nog smeuïger dan de andere. Maar muziek en zang weigeren zich te verenigen in een corresponderend geheel.

ATTENTIE!

Het is dan ook geen wonder dat het enige nummer waar Mayberry de microfoon aan Doherty laat, ‘High Enough To Carry You Over’, het minst van allemaal een eigen identiteit heeft. Daarnaast verliest de muziek behoorlijk aan kracht als ze zich meer op de vlakte houdt (‘Make them Gold’, ‘Down Side of Me’). Het is de zelfbewuste energie van Mayberry’s stemgeluid en haar gehele presentatie in het algemeen die de band bestaansrecht geeft. Lauren hoort zich op te winden.

Kort gezegd klinkt in Mayberry’s stem de tegenovergestelde emotie van de muziek van CHVRCHES. De muzikale omlijsting van haar teksten roepen gevoelens van warmte, vrolijkheid en frivoliteit op. Hoewel op ‘Keep You On My Side’ en ‘Clearest Blue’ na niet zozeer dansbaar, heeft nagenoeg elk liedje op ‘Every Eye Open’ een zomerse uitstraling. Maar de stem van de frontvrouw heeft eerder wat weg van boosheid, ontevredenheid en kilheid, dat laatste in de goede zin van dat woord.

Haar tegendraadse bewegingen die samenkomen met de wiegende muziek laten de luisteraar stilstaan. Alsof ze roept: ‘Attentie! Ik heb wat te melden en waag het weg te doezelen bij de catchy oase van synths om je heen’. Als ze dit soort muziek blijft maken, lijkt het wijselijk haar daarin volgen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.