synoniemen-net-zoeken-ongekunsteld

Ode aan synoniemen.net

Inmiddels is de fanbase van synoniemen.net zo groot dat ik denk dat het tijd is voor een ode, een lofzang, een lierzang, een lofdicht, een lierdicht of een loflied. Dat waren alvast een paar synoniemen van ‘ode’. Zo leuk is het dus!

Synoniemen.net

Met een periode lang onder een steen leven is niets mis, als je er maar weer onder vandaan komt. Het kan zijn dat je precies de komst van synoniemen.net gemist hebt en dan is het mogelijk dat je maar een armzalig aantal woorden tot je beschikking hebt. Voor die mensen geef ik een kleine introductie.

Synoniemen.net is een website die visueel totaal oninteressant is, om maar niet van ‘lelijk’ te spreken. Je komt er echt alleen maar met een reden: je hebt een bepaald woord al vijf keer gebruikt in je tekst en hebt behoefte aan iets anders, maar je woordenschat is ontoereikend. Je gaat googelen op het kwestieuze woord, gecombineerd met de zoekterm ‘synoniem’ en het kan bijna niet anders dan dat je op synoniemen.net terechtkomt.

Je voert het woord dat je al zo vaak in je tekst hebt staan in en krijgt een lijst met suggesties. Je bent blij: iedereen die je tekst leest, denkt dat je talig bent en zorgvuldig in het kiezen van je woorden. Zelfs als je eigenlijk het verkeerde woord invoert, een woord dat niet de lading dekt die nodig is, kan synoniemen.net je nog uit de brand helpen. Je kunt namelijk doorklikken op elk woord dat in de database staat. Dus als je iets invoert en je ziet een woord staan dat al iets meer in de buurt komt van de sfeer die je je zin wilt meegeven, dan kun je met een paar klikken heel precies worden.

Je kunt dan ook nog klikken op ‘grafische weergave’. De meeste mensen die ik hierover spreek, moeten hier vreselijk hard om lachen; het lijkt een web van klinkklare onzin. Wie langer naar de grafische weergave kijkt, moet toegeven dat ook hier veel te leren valt.

Soms duikt er als verrassing een antoniem op, waardoor je lekker in dubbele ontkenningen kunt gaan schrijven. Deze rijkdom maakt dat je zelfs naar de vormgeving van de site gaat hunkeren, als je er een dag of twee niet geweest bent.

Even ter reflectie: fans, heb ik het goed uitgelegd?

het brein

Het wordt ook nog eens allemaal gemaakt door een man die Arjen van Kol heet. Hij heeft vast zitten glunderen toen hij zijn achternaam invoerde. Als synoniem krijg ik namelijk ‘toverheks’. Eigenlijk dacht ik dat ik op woorden als ‘nonsens’ terecht zou komen, maar daarvoor moet je toch echt ‘kolder’ of ‘kul’ typen in plaats van ‘kol’.

Van Kol noemt zich webhuttenier en liedvertaler. Ik wilde hem gaan citeren, maar misschien is het beter dat je gewoon zijn hele website doorspit, net als ik. Je kunt er niet anders dan dartel en monter van heengaan.

Zo dus

Voor wie nog niet overtuigd is, zal ik nu een voorbeeld geven. Laten we kijken naar bovenstaande tekst, en alle woorden invoeren die misschien wel aan vervanging toe zijn.

We beginnen met een kleine misser: “Fanbase. Als trefwoord met bijbehorende synoniemen: niet gevonden. Als synoniem van een ander trefwoord: niet gevonden.” Geen nood, want synoniemen.net geeft altijd meer dan je vraagt: “Wel zijn er drie woorden gevonden die weinig letters verschillen van fanbase: fanfare, fantasie, fantast. Je zoekopdracht is bewaard, zodat kan worden onderzocht of fanbase bij een volgende aanvulling met passende synoniemen in het woordenboek kan worden opgenomen.” Dat is een leuke toon, niet?

Aan het begin van deze tekst vinden we het woord ‘groot’. Dat wordt al vaak genoeg gebruikt, eens kijken wat we er nog meer van kunnen maken. Er verschijnt een waslijst aan aanklikbare woorden. Natuurlijk moet je zelf een beetje zoeken wat past. In het bovenstaande bedoelde ik niet dat de fanbase ‘voortreffelijk’ is; ik wilde geen waardeoordeel vellen over de fanbase, maar slecht iets zeggen over haar formaat. Ik zou kunnen kiezen voor ‘aanzienlijk’, ‘fors’, ‘flink’ of ‘omvangrijk’.

Zo kun je deze hele tekst doorlopen. Uitgeholde woorden als ‘leuk’ wil een béétje schrijver natuurlijk vermijden. Dat kan. Je kunt een tekst zo hoogdravend maken als je wilt. Het enige wat je moet kunnen is kiezen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.