Sergio-Herman-michelinsterren-ongekunsteld

De perfecte man?

Sergio Herman is zowel in Nederland als België geen onbekende. Deze culinaire topper weet als geen ander passie en metier te combineren. Cineaste Willemiek Kluijfhout schetst in Fucking Perfect een beeld van de man die borg stond voor drie Michelinsterren in het bekendste restaurant van Zeeuws-Vlaanderen. Een gepland Gents bioscoopvieruurtje deed me alvast watertanden!

Het einde van Oud Sluis

Oud Sluis in het Zeeuws-Vlaamse Sluis, waar Herman ook met zijn vrouw en twee zonen woont, was ooit het mosselrestaurant van zijn vader. In de jaren ’90 nam hij het over en slaagde er in om het in 2005 met drie Michelinsterren te laten bekronen. Door de restaurantgids Gault Millau werd hij twee keer uitgeroepen tot ‘Chef van het jaar’. Meermaals verscheen Oud Sluis in de top van de ranglijst van ‘Beste restaurant ter Wereld’. Dat dit het resultaat is van een perfectionistisch streven hoeft geen betoog.

Op 21 december 2013 werden in Oud Sluis de laatste schotels opgediend. Een heel denkproces over aandenken ging er aan vooraf. Herman is een topkok die niet gauw tevreden is en met passie, discipline en respect voor de traditie zijn publiek bedient.  Zelfs als dit ten koste van zijn gezondheid, slaap, personeel of gezin gebeurt. Kluijfhout brengt het allemaal met de nodige nuance in beeld. Zij volgde de bekendste kok van de lage landen twee en een half jaar lang. Het resultaat is een interessant relaas van de perfecte chef die kunst op het bord tovert.

Voor liefhebbers van de betere keuken is het interessant om achter de schermen van een toprestaurant te kijken. Weliswaar zijn de zenuwachtige momenten voor de service in de keuken waarbij er wel eens een scheef woord valt of een snauw wordt uitgedeeld, niet nieuw meer met al die kookprogramma’s op televisie. Toch zien we een knappe, vranke en uitzonderlijk talentvolle man die discipline en hard werken combineert met gevoeligheid en de liefde voor zijn vak met die voor zijn gezin en familie.

Een nieuwe uitdaging in Antwerpen

Zijn vrouw Ellemieke maakt zich in de documentaire wat zorgen over haar Sergio. Een kast vol voedingssupplementen moet hem op de been houden. De adrenaline die hij in de keuken voelt is uitgewerkt als hij thuiskomt. Ze zou nooit met een kok trouwen. Welja, dat is enigszins anders uitgedraaid.

Na de sluiting van Oud Sluis, een pand waarin nadien trouwens een lunchgelegenheid wordt uitgebaat door een van zijn broers, is hij alweer met een nieuw plan zoet. The Jane in Antwerpen is ondertussen een feit. Dit toprestaurant in een oude militaire kapel in Antwerpen is dé nieuwe culinaire hype sinds de lente van 2014.

Het is duidelijk dat Herman eveneens niet minder dan het beste van dit concept wilde maken. De regisseuse benadrukt dit en volgde kort na de sluiting van Oud Sluis ook dit proces. Herman werkt ditmaal samen met de jonge Belgische chef en zijn voormalige rechterhand Nick Bril. In het najaar van 2014 werd het nieuwe project al met een Michelinster bekroond.

Naar eigen zeggen wil Herman, een veertiger, ooit eindigen waar zijn vader begon: eenvoudige kwaliteitsvolle gerechten aanbieden, zo het broodnodige gas terugnemen en meer tijd voor zijn gezin vrijmaken. Momenteel lijkt hij hier echter nog niet klaar voor te zijn. Zijn drang naar perfectie in de potten en pannen primeert voorlopig. Met succes slaagt hij er in om op vernieuwende wijze zijn aanhang en binnen het segment van toprestaurants te blijven verrassen. De documentaire is wat het is, een inkijk op ‘s mans ambitie achter het fornuis. Herman is zoals Kluijfhout het in de titel mooi samenvat: fucking perfect. Of deze opdrachtfilm voor de VPRO in de bioscoop thuishoort valt te betwijfelen. Op televisie zou ik hem alvast programmeren!

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.