les-femmes-d'alger-picasso-toilet-ongekunsteld

Picasso’s vrouwen door de ogen van een leek

Het was een headline in het nieuws. Gisteren is het werk Les femmes d’Alger (Version O) van Pablo Picasso voor een recordbedrag van ruim 179 miljoen dollar onder de hamer gegaan. Dat  de klassieke kunstenaar nog steeds voortleeft, is hiermee weer bewezen. Maar wat zie ik zelf, als kunst-liefhebbende leek, in dit befaamde werk?

Na het fascinerende bericht in het avondjournaal te hebben gezien, besloot ik er de krant op na te slaan. Daar las ik dit artikel. Reden voor mij om het beeld dieper op me in te laten werken.

Bloot

Het eerste dat me opvalt in dit kleurrijke abstracte werk, is Pablo Picasso’s kenmerkende bloot: de vrouwenborsten. Ergens roept de structuur zelfs een associatie op met Corneille Guillaume Beverloo, zijn collega-kunstschilder die door Picasso zelf beïnvloed werd. Hoewel zijn werken minder ingewikkeld zijn zie ik invloeden van Picasso. Het figuratieve en kleurrijke is in de werken van beide schilders bekend (dit zou wel eens opgevat kunnen worden als vloeken in de kerk, het blijven concurrenten). Ik kan dit werk zeker waarderen. Het ontroert me niet, maar fascineert me wel.

Bescheiden kleurpalet

De kleuren zijn niet opvallend, ze ogen zwijgend aanwezig op het doek. Ik vind het werk zo mooi dat ik er veel langer naar wil kijken, het echt diep, tot in detail, op me in wil laten werken. Dromend van hoe het zou zijn om het in levenden lijve te kunnen aanschouwen.
Ik ben blij dat dit werk kleurrijker is ten opzichte van zijn eerdere, bijna zwaarmoedig, donkerdere werken zoals Buste de Femme (1943)Femme de Vert (1909) en Nature Morte à la Bougie (1945).

Replica boven de bank

Als ik het geld had, zou het ook bij mij boven de bank mogen hangen. Ik vraag me af in welk interieur het werk zijn heil zal vinden. Ik kan me voorstellen dat het vaak besproken zal worden. De waardering van alle gasten zal het vast en zeker krijgen.

Ik vraag me af of er überhaupt mensen zijn die dit werk nìet mooi zouden vinden. De strak afbakenende lijnen, de wirwar die toch een logisch geheel vormt, de details, en dat werkelijk èlk stukje van het doek een bestemming heeft gekregen: ik vind het een zeer interessant en indrukwekkend werk. Ik kan me daarom zeker inleven in dat er zo’n onwerkelijk bedrag voor is neergeteld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.