wooden-toy-truck-apperaat-musters-ongekunsteld

Een reis rond de wereld in negen tracks

Tijdens een reis rondom de wereld besloot Apperaat het vorige album ‘?!’ uit 2013 te beantwoorden. Het resultaat is ‘The Wooden Toy Truck’ en dit album zag begin februari het levenslicht. Apperaat, bestaande uit Tam Vibbersoft en Niels Gade, is een stel dat naast muziek ook film, poëzie en beeldende kunst maakt. Het is dus niet zomaar een band; het is een kleurrijk project met buitenaardse geluiden, flitsende lichten en experimentele muziek. Maak jezelf klaar voor een reis rond de wereld in negen tracks.

The Wooden Toy Truck

Met The Wooden Toy Truck vertellen Vibbersoft en Gade het verhaal van zichzelf tijdens een inspirerende reis en de zoektocht naar een thuis. De muziek an sich is vrij interpretabel, maar Apperaat publiceerde The Wooden Toy Truck – The Story waarin ze elke track ontleden. Deze ondertitels geven je een interessant kijkje in de creatieve gedachtegang van het Deense duo. Het zijn dan ook deze ondertitels die het geheel laten samenkomen; onmisbaar voor de luisteraar. Zelf omschrijven ze hun productie als een “album [that] balances between presence and absence, between tradition and innovation”.

The Wooden Toy Truck begint relatief experimenteel met de gelijknamige track waarin de betekenis van het album wordt uitgelegd. Hierdoor word je als luisteraar niet direct gegrepen door Vibbersoft en Gade, maar gaandeweg leer je ze waarderen. Wanneer je aankomt bij ‘Wir Bauen Fur Sie’ is het experimentele karakter enigszins losgelaten en heeft het zelfs een licht commerciële omlijsting gekregen – wat vervolgens weer overboord wordt gegooid tijdens ‘The Triumph Of Jupiter’.

MUNCHAUSEN BY PROXY

Ken je die scene uit Yes man waarin Jim Carrey een concert bezoekt van Munchausen By Proxy? Nadat ik The Wooden Toy Truck voor de eerste keer luisterde, werd ik vrijwel direct herinnerd aan deze performance waarin Zooey Deschanel een experimentele act neerzet. Het concert wordt bezocht door welgeteld vijf personen die Deschanel ook nog eens allemaal bij naam kent. Hierdoor krijg je het gevoel dat het weinig zal voorstellen, maar zodra ze beginnen te spelen word je blij verrast, mede door de warme stem van Deschanel.

Dit gevoel kreeg ik ook bij The Wooden Toy Truck. Het is een bonte vertoning die je blij verrast met een indrukwekkend album, maar alleen als je het duo de kans geeft om je te overtuigen. Niet zo zeer door de warme stem van Vibersoft, zoals bij Dechanel, maar wel door de groei van het album; als luisteraar word je meegesleept en gaandeweg leer je de muziek beter kennen. Die ervaring laat je bij dit album hongerig naar meer.

buitenaardse muziek

De hectische Londense subway, de snelle Berlijnse U-bahn, de ruige Faeröer eilanden en de planeet Jupiter; het album wordt beïnvloed door al deze plekken. Al deze locaties maken deel uit van het album, sommige meer letterlijk dan figuurlijk. Zo is er bijvoorbeeld voor het nummer ‘The Triumph Of Jupiter’ gebruik gemaakt van authentieke signalen van Jupiter, die door NASA zijn opgenomen.

Bij het nummer ‘Send Listen’ maken ze het spannender. De track gaat hoofdzakelijk over de steeds kleiner wordende wereld als gevolg van communicatie. Het leuke van dit nummer is dat ze ook buitenaardse communicatie verwerkt hebben, afkomstig uit NASA´s radiosignalen van Saturn. Althans, naar verluid.

Aantrekkelijke samenhang

De nummers hebben een aantrekkelijke samenhang. De sound is bij alle negen tracks karakteristiek. In tegenstelling tot het eerdere album experimenteert het duo meer met de wat scherpe vocals van Vibbersoft waardoor het nieuwe album naar eigen zeggen toegankelijker werd. Het album zal ongetwijfeld toegankelijker zijn dan het eerste album, maar heel laagdrempelig is het nog steeds niet.

Laagdrempelig of niet, de sound bevalt me wel. Het frisse feit dat er tijd is gestoken in het verhaal achter de muziek voegt een leuk element toe aan de act. Zonder The Story zou het album niet dezelfde impact hebben. Nu is het naast experimenteel ook persoonlijk en dat geeft dit album de kracht die het nodig heeft om een indruk achter te laten. Maar of The Wooden Toy Truck het ‘ASMR effect‘ zal bereiken, dat is nog even de vraag.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.