Zuilen-ongekunsteld

Romeins toneelstuk

De Afvallige heeft iets weg van een lange tv-film over de Romeinse tijd die een saaie regendag vermakelijk vult waarbij je ondertussen kan breien en ook nog automatisch je algemene kennis aanvult over vergane tijden. Je merkt dat de schrijver zich kostelijk heeft vermaakt tijdens het schrijven met geestigheden zoals “En die zuil daar? Je ziet toch wel wat die voorstelt? Ze hadden deze discussie vaker gevoerd. ‘Een lul’ zei Catualda. ‘Een grote stijve lul, klaar om te neuken. Iets anders kan het niet zijn.’ Eleutherius lachte. ‘Welk volk aanbidt nu een lul?” en het heerlijk vindt dat hij zijn fantasie in de vrije loop kan laten gaan met de erotische scènes tussen Swintharik en Alêtis. Wanneer Swintharik naar de borsten van Alêtis loert als ze uit het water rijst met haar stijve tepels priemend door haar dunne witte stof, is dat eigenlijk de schrijver Jan van Aken zelf.

Intelligente actie

Een tv-film, alles zit erin. Humor, actie, romantiek, seks en dramatiek. Een perfecte formule om de mensen niet te vervelen en iedereen kan zo aanhaken. Iemand die het wel vanaf het begin heeft gezien zal degene die aanhaakt in een paar zinnen kunnen vertellen wat er is gebeurd. Want dat is het: in dit boek gebeuren dingen. Er worden geen dingen geconstateerd, levensfilosofieën tentoongesteld, psychologiseert of stelling genomen, nee, er zijn dingen gebeurd en er gaan dingen gebeuren en op het moment zelf gebeurt er ook iets.

Zeer lange spanningsboog

Er worden op het begin een paar mysterieuze balletjes opgeworpen, die een paar vragen laten rijzen waar je je mee bezig kunt houden. Bijvoorbeeld: wat is het echte verhaal achter de vergiftiging van Swintarak door de dipsaslang? Hoe gaat het aflopen tussen Alistis en Swintarak, waar vanaf het begin al een erotische spanning bestaat? Gaat Dido Swintarak inhalen en voorkomen dat hij wordt vermoord door Alexis? Wat is er voorgevallen tussen Alexis en Swintarak waarom hij hem wil vermoorden? Dit kan je tot het einde in spanning houden, of het kan je na 350 bladzijdes irriteren dat de dipsaslang weer voorbij komt en je nog steeds niet weet of het nou een verzinsel is of niet.

Alles uit de kast

Over de algemene kennis: het boek geeft je levendig decor en toneelspel over deze roerige tijden. Het geeft wat details op je bonk Romeinse tijd, en je merkt dat het allemaal niet allemaal zo eenduidig was als wat je in je geschiedenisboek hebt gelezen. Je had de Goten, allemaal soorten goden, mensen die van het christendom naar de natuurgoden en orakels overstapten en andersom. Geloof, macht en veiligheid wat door elkaar liep net als tegenwoordig. Kortom, leuk als je nooit kritisch tegen je geschiedenisboek hebt aangekeken. Het hitst de boel weer een beetje op, net als Game of Thrones. Niet dat wil ik wil zeggen dat het dezelfde gradatie van incest bevat, maar de chaos van die dagen over wie bij wie hoorde, handel, vijanden, afspraakjes en al het ander schimmige, daar krijg je in De Afvallige ook wel iets van mee.

De schrijver voelt zich weer een jongetje dat zich verwondert over een wereld die hij ontdekt en dit enthousiasme deelt hij met boek van 600 pagina’s precies. Daarin meegaan is fijn en makkelijk als je je zware tobbende levensmoeë filosofische geest even wil laten slapen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.