Sleeping-Beauty-ongekunsteld

Sleeping Beauty @ Muziektheater

Het sprookje van Doornroosje is iedereen wel bekend. Waarom zou het dan interessant zijn om opnieuw te gaan? Allereerst omdat goede balletten de moeite waard zijn om opnieuw te zien en als tweede omdat vrijwel het hele verhaal zich afspeelt aan het koninklijk hof, terwijl ze daar een feest geven. Drie feesten welteverstaan.

Eerst wordt de geboorte van Doornroosje (Anna Tsygankova) gevierd. Het is een groot feest, met veel gasten. In aanvulling op de gouden muren en plafonds kunnen de gasten in hun overvloedige kledij haast niet bewegen. De veelheid aan kleren die ze aan hebben is ofwel goudkleurig of schittert van de kristallen en edelstenen. Op de zestiende verjaardag van Doornroosje zien ze er zo mogelijk nog chiquer uit.

De betovering komt bijna als een verademing. Het hof raakt begroeid met seringen en we maken kennis met de prins (Jozef Varga). De scene tussen de seringen is een stuk kleurrijker, nu is er vooral groen te zien. Na het doen ontwaken van Doornroosje is het al snel tijd voor de bruiloft en zoals u misschien al geraden heeft is alles weer van  goud en diamanten; zo mogelijk nog heftiger dan tijdens de twee voorafgaande feesten. Op de bruiloft komen allerlei sprookjesfiguren zoals Roodkapje en de grote boze wolf, Assepoester en haar prins en de gelaarsde kat. Zij kunnen zich gelukkig nog wel bewegen en zeker de gelaarsde kat heeft een mooie solo.

Deze voorstelling is leuk om heen te gaan als je van over de top Barok houdt. Persoonlijk vond ik het erg veel goud en deftig gewandel door de gasten en te weinig ‘echt ballet’. Een zeer groot deel van de dansers heeft een dusdanig groot kostuum aan dat er niet in te dansen valt. Hier en daar brengt de voorstelling een lach op je gezicht, maar in vergelijking met andere balletten steekt Doornroosje ondanks al het goud toch wat magertjes af. Bij de afsluiting is dit echter wel een spectaculaire toevoeging: duizenden gouden tierelantijntjes dwarrelen naar beneden totdat alles bezaaid is.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.