Son-de-Rotterdam-ongekunsteld

Son De Rotterdam raakt de juiste snaar

Op een vrijdagavond in november was ik in een klein knus huisje in Crooswijk. Hier zou een voor mij nog onbekende band spelen, waar ik een recensie over zou schrijven. Met een dichtgeknoopte jas, om de eerste winterkou te trotseren, werd ik hartelijk ontvangen op deze culturele avond, rijk aan muziek, film en poëzie, en werd ik verrast door een nieuw Latijns-Amerikaans kwartet, dat me tijd en plek even deed vergeten.

Verhalenvertellers

De intieme sfeer in dit oude pandje, de traptreden die kraakten en het balkonhekje waar ik overheen leunde om nog een plaatsje te bemachtigen, vormden een ideale context voor deze traditionele volksmuziek. Zonder één enkel Spaans woord te kunnen verstaan luisterde ik aandachtig naar romantische verhalen, mythes, of komische improvisaties, die hun ‘roots’ hebben bij deze muzikale vertellers. Een kunstvorm die vraagt om een intieme atmosfeer voor luisteraar en verteller, en die me altijd weet te intrigeren.

Ik werd meegenomen in speels samenspel tussen zang, alt-viool, dwarsfluit, gitaar en cagon, met krachtige melodieën, komische intervallen en accenten, tempowisselingen en een gevarieerdheid in het repertoire. Tederheid, romantiek, passie, spanning, vreugde en humor. Alles kwam tot uiting in de muziek. Geschikt voor zowel de stille luisteraar als voor de bewegelijke heupen.

Een ode aan de schoonheid van het leven, een bekende mythe over een heks, of een grappig verhaaltje over een onmogelijke liefde die altijd slaapt omdat hij teveel tequilaatjes drinkt: Deze muzikale vertellers geven hun eigen draai aan de verhalen en belichten het menselijke bestaan op romantische, humoristische en inspirerende wijze.

Son De Rotterdam

Son De Rotterdam. Zo besloot de band zich diezelfde avond nog te noemen. Deze vier professionele muzikanten hebben allemaal een achtergrond op het conservatorium. Ze kenden elkaar al als studiegenoten, vrienden of zelfs als buren en plannen voor deze band waren al eerder gemaakt. Nu was het eindelijk zo ver. Hier op De Avond Met Cojones stonden ze aan het begin van een hopelijk nog lange reeks optredens.

Ik zou zeggen: hou ze in de gaten. Son De Rotterdam.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.