Origineel-cover-ongekunsteld

Het stuk dat dus niet Requiem for a dream van Mozart blijkt te zijn

Ik kon mijn frustraties niet negeren toen ik erachter kwam dat het stuk dat doorgaat als ‘Requiem for a Dream’ van Mozart, eìgenlijk ‘Lux Aeterna’ van Clint Mansell is.

Misverstand

De grote massa gaat er vanuit dat het stuk dus door Mozart was geschreven, maar een klein beetje googelen bracht me al bij dit misverstand. Het stuk, van Mansell dus, is speciaal door hem geschreven voor de film Requiem for a Dream van Darren Aronofsky. Daarna is het in The Lord of the Rings en in Top Gear gebruikt en komen we het verder nog regelmatig tegen op tv en in remixes. Dat het een prachtig stuk is, wordt dus door meer mensen beaamd. Maar waar komt dit misverstand dan vandaan? Hier kan ik geen oorzaak voor vinden. Wellicht is het laksheid. Een vaag voorgevoel had ik wel, in de tijd dat ik dacht dat het nog van Mozart was. Het is heel anders dan andere stukken van Mozart.

Het eigenlijke stuk

Wie dit originele stuk beluisterd, hoort meteen de stil makende verschillen, maar juist die verschillen maken het stuk nóg genialer! Ik beschaam me dat ik het niet eerder heb gehoord, en Mozart er met alle eer vandoor liet gaan. Onbegrijpelijk dat een groot deel van de wereld zomaar overneemt wat de massa denkt, maar bij deze is dit misverstand opgehelderd en luisteren we voortaan naar ‘Lux Aeterna’.

Nog meer van zulke gevallen

Dit soort misverstanden komen we ook tegen bij het nummer ‘Wiskey in the jar’. De massa gaat ervan uit dat het origineel deze versie van Metallica is, terwijl het nummer eigenlijk zijn oorsprong vind bij de Ierse ouwe rotten The Dublinners, door wie het nummer in eerste instantie naar buiten is gebracht.

Dit is ook het geval bij het nummer ‘You really got me’, waarvan velen denken dat het origineel deze versie van Van Halen is, terwijl het eigenlijk begonnen is met deze eigenlijke eerste versie van The Kinks.  Dan is er nog het nummer ‘Where did you sleep last night’ waarvan gedacht wordt dat het dit nummer van Nirvana is, terwijl het eigenlijk zo’n 40 jaar eerder te wereld is gebracht door Lead Belly.          

Beter goed gejat

Dit soort misverstanden zijn helaas ontzettend veel te vinden binnen de muziekwereld. Ik wil niet zeggen dat covers bij voorbaat slechter zijn, persoonlijk ben ik verslaafd aan deze Dark Horse cover door Di-Rect, van eigen bodem, tegenover het origineel van Katy Perry.  Natuurlijk begrijp ik ook wel dat het aanleren van muziek maken een stuk leuker is door het spelen van bekende nummers.

Maar ga alsjeblieft niet voorbij aan het oorspronkelijke ontstaan van het nummer. Eén van mijn grootste ergernissen is het strijken met de eer.  Wat we bijvoorbeeld al terug zien in de Nederlandse term Rokjesdag, waarvan iedereen denkt dat die bedacht is door Martin Bril, terwijl deze term al ver voordat deze man ermee kwam bekend was. Hierbij vrees ik dat deze meneer hem ooit ergens opgepikt heeft en er besloot zijn eigen naam aan te verbinden.

Het blijft een trieste bezigheid van de onterechte en door mij persoonlijk vervloekte egotripperij, die helaas maar al te vaak voor komt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.