gitaren-bergen-judy-elfferich-ongekunsteld

Swelter – Mountains for Everyone

Om ‘Mountains for Everyone’ ongeschonden in de winkels te krijgen, moesten eerst een paar draken worden verslagen. Na een reeks persoonlijke gebeurtenissen werd al het materiaal weggegooid. Het album werd compleet herschreven. Onderweg naar Duitsland werden driehonderd exemplaren ontvreemd. Zoals de Nederlandse band Swelter zelf al opmerkte, leek de titel wel een self-fulfilling prophecy; de weg naar boven verliep niet bepaald gemakkelijk.

Donker

De opvolger van het debuut Songs of Distance is misschien mede daarom kwetsbaar en donker. Het soms grauwe karakter lijkt een goede combinatie met de tijd van het jaar, Mountains for Everyone laat zich namelijk graag beluisteren op momenten dat goudkleurige bladeren van bomen dwarrelen, regen in je gezicht waait bij een bushalte, de trein voor niemand wacht en ook niet voor jou, en het bed de beste plek is om op neer te ploffen na een lange dag. Desondanks wordt het nooit écht zwaarmoedig.

Catchy experiment

Mooie rustige gitaarpartijen worden afgewisseld door drukkere nummers als ‘The Comfort of Delay’ en ‘The Driver’. Die eerste opent met een hysterisch vioolgeluid dat vervolgens wordt aangevuld met beukende drums en gitaren. Deze afwisseling zorgt ervoor dat het album niet dreigt in te dutten – het achtergrond-gehalte blijft laag. Zanger Bart Drost brengt op overtuigende wijze zijn teksten die melancholisch en warm overkomen. Een pakkende zanglijn zoals in de sfeervolle opener is te horen in vrijwel elk nummer.

Overigens opmerkelijk: de openingszin van het nummer ‘From Now On’ – ‘Maybe I didn’t treat you, quite as good, as I should have’ – werd eerder al eens gezongen door Elvis Presley in het niet onbekende ‘Always on My Mind’.

Wat de plaat echt kenmerkt is de gelaagdheid. Na meerdere luisterbeurten ontdek je steeds meer en ook al neurie je bepaalde nummers snel mee, het album zit niet simpel in elkaar. Swelter durft te experimenteren. Daarmee onderscheidt de band zich: het komt weinig voor dat er een toegankelijke plaat voor breed publiek gemaakt wordt waarop ook geëxperimenteerd wordt.

Meeslepende opvolger

Of over enkele decennia één van de ‘verdwenen’ exemplaren wordt verhandeld als zeldzaam collectorsitem is de vraag, maar Mountains for Everyone is zonder twijfel een sterk vervolg op het eerste. Een album dat geen uitschieters nodig heeft om erg goed te zijn, maar een coherent en meeslepend geheel is.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.