bodyscan-oneseconds-rathenau-ongekunsteld

Vacature publieksregie bij de Oneseconds

Het Utrechtse kunstcollectief Oneseconds heeft met het Spookhuis een lat gelegd waar zelfs de langste man ter aarde onderdoor kan limbodansen. Hoog. Maar het soort hoge latten waar ik het over heb, wil in tegenstelling tot limbolatten juist wél geraakt worden. En dat lukte de Oneseconds dit keer niet.

Spookhuis

Het Spookhuis was een goed doordachte eenpersoonservaring. Ook als iemand al talloze spoilers in de rondte had geslingerd, was het spannend. In de installatie One Minute Bodyscan, die dit jaar op Border Sessions te bezoeken was, werd geprobeerd om elementen uit het Spookhuis als een soort formule voor succes in te zetten. Gelukkig hebben ze de nodige spoilers zelf al online staan en kan ik iets dieper op de zaken ingaan.

One minute bodyscan

Border Sessions is een festival dat technologie probeert te verbinden met de samenleving. Natuurlijk waren de programmamakers het duo ‘technologie en kunst’ niet vergeten op te nemen in het programma en zo waren ze als vanzelf bij de Oneseconds uitgekomen. Dit keer werkten zij samen met het Rathenau Instituut, een instituut dat de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie stimuleert. De One Minute Bodyscan is onderdeel van het project De Meetbare Mens.

“Laat je door supercomputers doormeten in de photo booth. Hoe meetbaar ben je, zonder dat je het zelf weet? Ben je wel eigenaar van je eigen meetgegevens? En: wat mogen anderen van jou weten en wat niet?” 

Regie

Net als het Spookhuis bestaat de One Minute Bodyscan uit meerdere hoofdstukken, waarbij de rol van de bezoeker verandert. In het eerste deel is je positie nogal kwetsbaar. Je wordt geconfronteerd met jezelf en de mate van volgzaamheid die je je aanmeet als dat van je gevraagd wordt.

In het tweede deel ga je een rang omhoog. Je beantwoordt vragen over degenen die in de scan staat, zoals of de bezoeker gestrest is en of hij fit is of niet. Toch sta je nog steeds niet boven de situatie, want het is een apparaat dat bepaalt hoe lang je nadenkt over een vraag, en hetzelfde apparaat maant je op een gegeven moment aan om weg te gaan.

Profielschets

Er werd een marketingprofiel van je gemaakt op basis van de antwoorden die de andere bezoeker over je gaf: statusgevoelige carrièretijger, couch potatoe, kosmopolitische hipster, idealistische hipster, huisje-boompje-beestje lover. Die profielen komen niet uit de lucht vallen, maar vinden hun basis in consumentenprofielen die marketingbedrijven gebruiken. Aan het marketingprofiel wordt een gezondheidsprofiel gekoppeld: hoog, gemiddeld of laag risico. Op wat? Ja, dat is een goede vraag.

De Oneseconds legden uit dat het ging over de medische gegevens, die sterk beïnvloed worden door de mensen die de gegevens in een systeem moeten zetten. Is techniek alwetend? Is het een goede ontwikkeling dat er van elke patiënt een medisch dossier wordt opgebouwd, doorzoekbaar door diverse partijen? Is het de mens die alle techniek weer teniet doet met haar vooroordelen en persoonlijke voorkeuren? Dat soort vragen stelden zij zich.

Voor de kijker ging het daar niet echt over. Ten eerste omdat er, hoewel de vormgeving sober was, te veel verschillende dingen de boventoon voerden. Dingen die niet veel met medische gegevens te maken hadden. Zo werd de kijker met zichzelf geconfronteerd middels een spiegelend object. Een spiegel van het formaat dat mensen thuis hebben wordt al snel geassocieerd met schoonheid, niet met gezondheid. Wat een ongemak. Op de tweede plaats komt dan zoiets als: kun je jezelf in de ogen kijken? Ook dat gaat niet over het lichaam of medische gegevens, maar over je geweten.

Maar het feit dat de thematiek niet zo sterk overkwam, had er vooral mee te maken dat de positie van een bezoeker ten opzichte van een andere bezoeker in het tweede deel zeer onduidelijk was. Ze vergaten je een doktersjas om te doen en gebruikten een soort meligheid die het stellen van vragen in de weg stond. En zo stond er eigenlijk helemaal niemand boven de situatie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.