Het-zijn-net-mensen-ongekunsteld

Vakantieboek #1: Het zijn net mensen

Met het lezen van een boek blijft niet alleen de tekst je bij, maar ook waar je het hebt gelezen en hoe je je toen voelde. Het is een aanvulling op de alledaagse herinnering aan een bepaalde dag of periode. Hetzelfde boek hoeft voor jou niet hetzelfde boek te zijn wanneer je het nogmaals leest. Alles telt mee. Dus zo wil ik je ook vertellen over de locatie, de omstandigheden en alles om me heen, om mijn idee van het boek over te laten komen zodat het juist beoordeeld wordt. De vakantie is natuurlijk de ultieme omstandigheid om te lezen en de tijd te nemen voor andere werelden en andere levens. 

Op zoek naar God

Ik las het boek in Taizé, een broedergemeenschap in Frankrijk. Een leerzaam boek, non-fictie over het leven van een correspondent en de gang van zaken in de journalistieke wereld. Een kijkje achter de schermen. Een erg relativerend en ontnuchterend boek, dat ik juist las op een plek waar het geloof centraal staat en men op zoek is naar God.

Midden-Oosten vol van dagelijks leven

De schrijver Joris Luyendijk  is een gerenommeerd journalist, afgestudeerd in Arabische en religieuze antropologie, geschiedenis en politicologie, duidelijk niet de tijd van de langstudeerboete. Hij werd aangesteld als correspondent in het Midden-oosten dus verhuisde hij naar Egypte. Hij bezocht alle staten rondom om verslag te doen. Wat hem het meeste opviel was het gewone dagelijks leven in deze staten. Hij had zich voorbereid op constant rellen, zelfmoordaanslagen en demonstraties. Wat hij zag waren groente-en-fruitboeren, kinderen die op straat speelden en rustig kuierende mannen en vrouwen. Dit is precies het grootste punt van zijn boek, het vertekende wereldbeeld wat mensen krijgen van het beperkte kader van de media.

Geld, geld en geld

De journalistieke wereld moet met zoveel meer dingen rekening houden dan de objectiviteit van berichtgeving, dat de berichtgeving nauwelijks meer objectief te krijgen is. Want uiteindelijk is het journaal gewoon een bedrijf waar geld moet worden verdiend. Zo is wat mensen willen zien, het grootste criterium. Wat mensen willen zien is niet het normale, maar het ongewone, het heftige, het indrukwekkende. Als je het zo bekijkt, zijn wijzelf de oorzaak van het verdraaide wereldbeeld dat de televisie ons geeft.

Kritische blik

Dit boek creëert een soort bewustwording van de selectiviteit van de media en onze eigen positie hierin. De realiteit is erg relatief via de media. Joris geeft in zijn boek duidelijke voorbeelden en goede uitleg van de journalistenpraktijken. Het boek draagt bij aan een kritische houding ten opzichte van alles wat je ziet. Neemt wat naïviteit weg, in mijn geval.

Vakantie is de ideale tijd om een keer iets anders te lezen dan wat je studie je aanreikt, wat in principe wel goed is voor je horizon. Niet dat je een doel moet hebben in de vakantie, maar het is gewoon leuk. Ik raad het aan, en dan vooral dit boek!

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.