Garagebox-te-koop-ongekunsteld

Verschillen tussen klassiek, modern en hedendaags

Ik begon met zoeken via google images. In één enkele blik zijn de verschillen al duidelijk. Jammer dat ik sommige kunststromingen zelf niet heb meegemaakt. Het is maar goed dat geschiedenis nooit verloren gaat. 

Kleurverschijning

Vergelijk alleen al de kleuren van de Mona Lisa en Het Melkmeisje met de tegenwoordig populaire realistische kunst zoals Noticed van Tos Kostermans; je ziet meteen het verschil in kleurverschijning. De kleuren zijn directer, opener, verfrissend en ogen zacht. Ten tijden van het ontstaan de Mona  Lisa, Het Melkmeisje en ook Het meisje met de parel waren de opvallende, schreeuwerige kleurverschijningen, van bijvoorbeeld het werk Closed, in een serie werken van Rieke Corentin ondenkbaar. Deze vormen binnen de hedendaagse kunst een contrast met de eerst genoemde werken. De vroegere schilderijen waren niet in een maand gemaakt. De oude meesters beschouw ik als virtuozen binnen hun vakgebied, flirtend met genialiteit.

Functioneel naakt

Het naakt Leda en de Zwaan van Leonardo da Vinci en De geboorte van Venus van Boticelli zijn van een heel ander kaliber dan het sierlijke Jugendstil-naakt Hygeiai van Gustav Klimt en het werk Rollenspiel van Michael Kirkham. Door de tijd heen zijn veel naakte verschijningen in de schilderkunst  minder kuis geworden. Het is directer, minder terughoudend en bescheiden, bijna pornografisch, en minder geromantiseerd. De kleuren op Rollenspiel hebben iets weg van fotonegatieven. Ze laten het geheel minder hard en pervers overkomen. Dit is iets dat het werk vriendelijker maakt. Het komt meer tot zijn recht. Hierdoor is het toegankelijker, minder ‘gewoon pure seks’.

Onderwerpen

De Bijbelse taferelen en de hierboven genoemde Griekse mythologieën maakten plaats voor de, bij iedereen bekende, stillevens, stad- zee- en landschapsgezichten. Die laatste drie blijven geliefde onderwerpen, maar er is natuurlijk veel méér bij gekomen. Al een tijdje raakt schilderkunst sneller de grenzen van wat doorgaans acceptabel en onschuldig is. Naakt liggend op de bank, het realistische schilderij van Tos Kostermans, staat in contrast met Allegorie van de vrede van Hans von Aachten. Anime was vroeger ondenkbaar; de Anime tekenkunst was in die tijd moeilijk voor te stellen. Nu is ook de pop-art, waar Andy Warhol in de jaren ’60 mee bekend werd, steeds vaker te hervinden, de nieuwe presentatie Pop Art: Power – glamour – transformation in museum Het Valkhof in Nijmegen, is hier een actueel voorbeeld van.

Egotrippen

Het bezitten van een (familie-)portret roept al eeuwen statusgerelateerde associaties op. Nu is het bereikbaar voor iedereen. Dit mede dankzij Sites als Art Solution waar je ook als gewone sterveling portretten kunt laten maken voor boven de bank. Deze vorm verwijdert  eigenlijk het exclusieve sausje van het idee.

Liefhebbers

Wie ervan houdt om naar kunst te kijken, denkt er vroeg of laat vast over na zelf ook het een en ander aan te schaffen. Kunstveilingen zijn online te vinden. Ze zijn niet alleen maar toegeschreven aan de elite, los van het feit dat de bedragen alsnog tot absurde prijzen op kunnen lopen waarvoor je toch al snel een geldboomgaard nodig hebt. Kunst is hierdoor toegankelijker geworden voor iedereen.  Over de kunstwereld hangt helaas nog steeds een elitaire en intellectuele zweem en ik mag hopen dat dat imago ook vervaagd, waardoor het een grotere rol kan gaan spelen in de maatschappij.

Wanneer ik al deze verschillende tijdsgeesten voorbij zie komen, krijg ik een gevoel van herkenning uit geschiedenisboeken en de televisie. Ik vraag me af hoe ik het beleefd zou hebben wanneer ik bij de oorsprong van de klassiekere werken stond. Tegelijkertijd geeft het voldoening als ik zie hoe de kunststromingen blijven doorbloeien. Wat is er in de toekomst? Hierin ligt de wereld letterlijk voor ons open. Grenzen tussen vakgebieden vervagen en vloeien over in elkaar. Hierdoor lijken de mogelijkheden op het gebied van kunst oneindig. Vernieuwing vindt plaats in het hier en nu.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.