CD-supertrawler-ongekunsteld

Vervoering en schizofrenie bij CD-presentatie Supertrawler

In zijn verschijning lijkt Felix Barth, zanger en bassist van Supertrawler, op een combinatie van Kurt Cobain, Owen Wilson en Alex Band (je weet wel, die ene van The Calling). Lange, steile blonde haren, geciviliseerde gezichtsbeharing en ogen die je vertrouwt. Zijn boyband-achtige voorkomen is misleidend. Zijn band produceert zowel stevige gitaarriffs als meeslepende rock. In een gehalveerde zaal van de Sugarfactory presenteerde Barths Supertrawler afgelopen weekend zijn eerste EP. Vervoering wisselde zich af met schizofrenie.

Voordat het zover was, stond eerst de Utrechtse formatie Counter Jib aan de aftrap van de avond. Kale, ongecompliceerde songs dienden als opwarmer voor het hoofdprogramma. De aanvankelijk wat terughoudende aanwezigen werden door zanger Florian Wolff op sympathieke wijze gevraagd om een stap richting het podium te doen. Het bleek een ijsbreker te zijn, want onmiddellijk waagde een enkeling een dansje en ging menig (overmatig aanwezig) langharig kapsel gedegen op en neer. De band kent één trucje: het maken van stevige rocksongs met vriendelijke uitstraling. Door deze eenzijdige doch smakelijk kwaliteit veelvuldig toe te passen, liep de temperatuur in het kleine zaaltje rap op naar een stabiele 35 graden Celsius. En dat is precies waarvoor het fenomeen voorprogramma op aarde is.

Supertrawler speelde vervolgens in zekere zin een thuiswedstrijd. Want hoewel de leden allemaal een verschillende achtergrond kennen – Duitse zang en bas, Spaanse gitaar en Finse drum – heeft de groep elkaar gevonden in de Nederlandse hoofdstad. Het feit dat de band is samengesteld uit inwoners uit alle windstreken van ons continent resulteert in de toepasselijke titel Voyagers voor hun eerste langspeler. De heren zijn immers reizigers, ver van huis maar toch thuis, samen op weg naar wat een groots avontuur moet worden. Met hun eerste EP zijn ze in ieder geval zes prima nummers onderweg.

De heren noemen hun muziek graag psychedelische stonerrock, rock ’n roll om je door mee te laten slepen. Tijdens het optreden was gedeeltelijk zichtbaar waarom. Voornamelijk de titeltrack – op een enkele valse uithaal na kundig ter gehore gebracht – valt onder die noemer. Hoogtepunt was daarentegen een bijna twintig minuten lang instrumentaal intermezzo halverwege de show. Met de ogen gesloten garandeerde de combinatie van subtiele melodieën, oorverdovende uitbarstingen en een heus spel met de stilte een moment van vervoering. Ondubbelzinnig bleek dat de mannen spanning op kunnen bouwen en moeiteloos een nummer lang vast weten te houden. Erg fijn.

Desalniettemin werd óók duidelijk dat de reizigers nog enigszins zoekende zijn. De slepende songs werden namelijk op abrupte wijze afgewisseld met catchy stonerrock. De meest heldere voorbeelden van dergelijke liedjes zijn openingstrack ‘Mercurial’ en Queens of the Stone Age look-a-like ‘Kill a Camel’. Best smakelijk, dat zeker. Maar het contrast met de andere, meer epische kant van Supertrawler is wel erg groot. Meer nog dan op het studiowerk leek tijdens de goede 45 minuten gitaarmuziek die de heren in de Sugarfactory boden wel alsof er een soort scheidslijn midden door het werk van de Supertrawler heenloopt. Aan de ene kant vinden we meeslepende gitaar melodieën en aan de andere kant compacte in-your-face rocksongs. Zonder dat de twee uitersten in elkaar overlopen en elkaar verder verdiepen. De set als geheel kon de twee delen niet transcenderen tot één geheel.

Is deze muzikale schizofrenie erg? Niet zo zeer. Voyagers is een eerste poging en Supertrawler is een groep met voldoende potentie. Muzikaal zitten de songs prima in elkaar en dat kan van lang niet alle in eigen beheer uitgebrachte debuutalbums gezegd worden. Hoewel de echte X-factor waardoor we allemaal naar de platenboer zouden moeten rennen vooralsnog ontbreekt, houden wij Supertrawler in ieder geval in de gaten. Als de groep van hun oeuvre wat meer een eenheid weet te smeden, dan volgen ongetwijfeld nog meer momenten van vervoering.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.