Zielige-schaakbord-figuren-ongekunsteld

Wat je allemaal met een koelkast kunt doen

Verkleumd, met een houten kont en een uitgerekte nek om alles te kunnen zien, zat het publiek bij Theater Terras op de binnenplaats van een school in Amersfoort. De vier acteurs die samen Poolse Vis vormen leken geen last te hebben van dit soort ongemakken. Zij dansten vrolijk door, bogen zich in allerlei posities die onmogelijk comfortabel konden zijn en vertelden daarmee het prachtige verhaal van DREAM.

Een verhaal over de grens van haat en liefde, hoe houden van een gewoonte kan worden en hoe je verstrikt kunt raken in het leventje waar je altijd hard voor hebt gewerkt. Er werd nauwelijks gesproken in de drie droomscènes, lichaamstaal was de enige taal die er echt toe deed in deze voorstelling. De actrices speelden steeds een samenwonend stel, dat slachtoffer werd van de bekende sleur in het gezinsleven. De scènes waren dromen en waren technisch gezien surrealistisch, maar toch een uiterst nauwkeurige spiegel van de werkelijkheid. Vooral de tweede scène was daarin erg treffend: de twee probeerden elkaar te helpen, maar steeds als de één iets aanbood, had de ander het niet door. Wanneer die om hulp vroeg, was de ander alweer met iets anders bezig. Zo leefden de personages steeds langs elkaar heen en begonnen ze zich aan elkaar te ergeren. In een simpele dans tussen de alledaagse attributen was dit heel sterk uitgebeeld.

Een koelkast zonder achterkant

Een alternatieve titel voor de voorstelling zou zijn: wat je allemaal met een koelkast kunt doen. Deze werd als centraal decorstuk gebruikt. Niet alleen als koelkast, maar op de meest originele manieren. De personages vouwden zichzelf dubbel om erin te kruipen, er doorheen te lopen en ook erover heen te springen. Op zijn kant werd de koelkast een grafkist en uiteindelijk liepen de acteurs samen af met de koelkast over hun hoofd. Ook mocht het publiek tijdens de scènewisseling door de koelkast heen kruipen. Het is een mooi voorbeeld van de humor en vindingrijkheid in de voorstelling. De serieuze onderwerpen worden snel afgewisseld met dit soort grappen of met vrolijke dans, tot het absurde toe. Dit was fijn, want hoewel het een korte voorstelling was, was het publiek onrustig. Zo werd de aandacht er goed bij gehouden.

Mensen kijken

Het publiek werd sowieso erg betrokken bij de voorstelling. Na elke scène werd het publiek verplaatst, wat niet nodig was, maar wel leuk. Het zorgde voor een extra demarcatie tussen de verschillende sketches. Bovendien werd dit georganiseerd door twee hele entertainende toneelmeesters. Zij riepen bijvoorbeeld een veelvoorkomende naam en iedereen met die naam mocht als eerste verplaatsen. Ze zochten actief en op humoristische manier mee naar een goed plekje voor iedereen. Je kreeg door deze wisselingen een goed beeld van wie er bij je in het publiek zat. Bijna iedereen knoopte praatjes met elkaar aan, al was het maar omdat je samen een bankje moest verplaatsen. Dit maakte de sfeer bij de voorstelling erg gezellig. Het publiek werd een voorstelling op zich. De scènes werden vaak onderbroken door mensen die een andere plek zochten, omdat zij het toch niet goed konden zien. Dit was onpraktisch, maar wel heel leuk. Een mooi verschil met de schouwburg, waar het donker is en je je schuldig voelt als je hoest.

De voorstelling was niet comfortabel voor het publiek: je kon vaak niet lekker zitten, het was koud, je moest steeds een andere plek zoeken en meestal zag je dan lang niet alles. De wind nam veel geluid met zich mee. Toch werd er veel gelachen en weinig geklaagd. De voorstelling was mooi en de sfeer was goed. Kunst hoeft ook niet praktisch te zijn, zeker als dat ervoor zorgt dat je ervaring beter of in ieder geval sterker wordt. Dat heeft Poolse Vis goed begrepen en daarom is een avond met hen zeker de moeite waard.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.