Bordspellen-speciaalzaak-ongekunsteld

Welkom in het kunstpaleis van de bordspellenspeciaalzaak

Op een koopzondag in Tilburg liep ik door de winkelstraat en zag ik een legpuzzel van Zozoville in de etalage van bordspellenwinkel De Dobbelsteen. Ik dacht: “Die is zo mooi, zo vrolijk, ik wil ‘m hebben”. Eenmaal in de winkel heb ik zelfs twee puzzels uit dezelfde serie gekocht: het lieve harige tentakelmonster in bad en de ijsbeer-olifant-yeti-hybride met een vriendelijk meisje als dompteur.

Bordspellenkunst in Nederland

Nederland heeft veel bordspellenspeciaalzaken en ze zijn een waar lust voor het oog van de kunstliefhebber. De ene na de andere prachtige illustratie staat gewoon op de kaft van de dozen. Artwork met een enorme variatie in thematiek, spannende verhalen en humor. Ook gewone legpuzzels variëren van pure kunst tot hilarisch posterwerk. Sommige winkels hebben een bijzonder interieur die het sfeertje van bordspellen en gezelligheid versterken. Het pand en het interieur zelf zijn de moeite waard om te gaan bekijken.

Bekend en onbekend talent

Er zijn heel veel bekende en anonieme kunstenaars aan het werk voor de spelende mens. De Franse illustratrice Marie Cardouat maakt prachtige droomachtige illustraties voor het spel Dixit. Rogério Vilela maakte het artwork voor Knightmare Chess. Twee namen uit een lange lijst van illustratoren. Er is zoveel moois te bekijken in een bordspellenspeciaalzaak.

Van uitbundige horror tot ingetogen steampunk

H.P. Lovecraft leeft voort via Cthulhu bord- en kaartspellen met accessoires zoals T-Shirts en pluche tentakels. Dat levert geweldig veel mooie grafische kunst op. Bij het Cthulhu-spel A study in emerald van Tree Frog Games zijn er twee variaties, de ingetogen steampunkstijl van Anne Stokes in de eerste editie, of de anders mooie, kleurrijke frisse versie in het nieuwe vereenvoudigde spel, dat binnenkort uitkomt.

Voor mensen die niet van bordspellen houden: het verhaal waar het spel op is gebaseerd, is gratis en legaal te downloaden van de website van schrijver Neil Gaiman en is zeker de moeite waard om te lezen. Het verhaal is grafisch opgemaakt als een krant uit 1914 in zwart-wit inclusief advertenties in de statige stijl van toen.

Weergaloos mooi getekende monsters

Bij de afdeling miniaturen is ook veel te beleven voor de kunstliefhebber. Ook voor wie misschien niet van het Warhammerspel houdt en ook niet van miniaturen beschilderen, de illustraties zijn prachtig en over de top. Vampiers, killer clowns, wanstaltige gedrochten, robots en androïden maar ook elfen en andere sprookjeswezens. Het kan niet op. Mede populair gemaakt door Menno de Koning van het kookboek Bakken met Menno. Want koken is ook een kunst, zeker zoals hij dat doet met taart. Een recept heeft een miniatuur als kroon op de taart.

Inspiratietip voor kunstenaars

Ook al ben je geen bordspel-liefhebber, voor een kunstenaar of andere mensen uit het kunstenveld is het goed om naast kunstgalerieën ook regelmatig een bordspellenspeciaalzaak binnen te lopen, om op de hoogte te blijven van de laatste trends en om te leren van goede collega illustrators in alle mogelijke stijlen en thema’s. Veel kijkplezier gewenst!

Ontvang onze nieuwsbrief

Ben je het oneens met de schrijver of heb je een interessante toevoeging?

Schrijf je artikel!

Wees niet bang:
Je wordt goed begeleid door de eindredactie. Bovendien krijgt je artikel een visuele prikkel van onze beeldredactie.